"Gdyby Hitler był poetą!?
Ci co byli - ci co będą,
Już się tego nie dowiedzą,
Co by było, jakby biegło:
Gdyby Hitler był poetą"
"Gdyby Hitler był Poetą?" (zygfrydowe ;p)
I tylko smutno wiatr kartki rozwiewa,
jakby chciał myśli zabrać do przeszłości
A może słowa - tych myśli szkielety
choć kroplę wody wbrew nurtowi ruszą,
Że choć już przeszli - ci co żyli wtedy
To się na chwilę: zapatrzą, odwrócą.
I krzyknie do mnie: proch, co jest podobny
kartce z tomiku, gdy ją w ogień rzucam
bym - choć zamilkłem - wiersze zmielił w modły
i może sypnął ich resztką po ludziach:
I może nimi przetarł by Bóg oczy
tym niezmienionym - wciąż zaklętym w głuchą
stronę tomiku - gdzie wiersz się już skończył:
[a] oni czekają na wiersza część drugą.
lecz gdy je weźmie, rzekną: "tak się nie da
bo biegnąc z tobą stracim dar młodości"
Dodane przez zygfryd
dnia 25.06.2008 12:23 ˇ
2 Komentarzy ·
751 Czytań ·
|