Postów: 995 Miejscowość: Wieliczka Data rejestracji: 01.06.11
Dodane dnia 03.02.2019 16:48
"Przychodzimy, odchodzimy
leciuteńko na paluszkach
Szczotkujemy wycieramy
Buty nasze twarze nasze
Żeby śladów nie zostawić
Żeby śladów nie zostało
Miasta nasze domy nasze
Na uwięzi się kołyszą
Tuż nad ziemią ledwo ledwo
Jak wiatr mały to nie widać
A jak wielki wiatr się zdarzy
Wielka bieda puszczą cumy
Zatrzepocą się zatańczą
Miasta nasze domy nasze
I polecą w stratosferę
Przygarbionych w pustym polu
Bez oparcia bez osłony
Bez niteczki choćby co by
Przytwierdzała nas do ziemi
Wiatr nas porwie i poniesie
Za kołnierze podniesione
Porozrzuca gdzieś w przestrzeni
Nam to nic przeczekamy
A jak skończy jak ucichnie
To wstaniemy otrzepiemy
klapy nasze rączki nasze
Żeby śladu nie zostało
Od początku zbudujemy
Miasta nasze domy nasze
Sprzęty nasze lampy nasze
Żeby wiatr miał czym kołysać" (Janusz Jęczmyk / Zygmunt Konieczny)
O, jakże na czasie, jakiż aktualny ten (nie)formalny "Hymn" krakowskiej Piwnicy Pod Baranami, do zapowiedzi mojej Poprzedniczki
ponieważ Sztuka przez duże "S" analogicznie do życia przez małe "ż" niezmiennie nadchodzi, idzie, odpływa niczym ten rzeczny nurt do wyznaczonego dlań celu, więc i wspomniany komunikat o odejściu Pani IRGI z "pp", bo... niespecjalnie mnie dziwi.
Określona sinusoida (za)istnienia to zjawisko odwieczne, zaś egzystencja literackich portali jest poniekąd tegoż opiłkiem. Chęć tzw. odejścia warunkują przyczyny rozmaite; nawet i te bez niedoprecyzowanego powodu. Mnie jednak w deklaracji Przedmówczyni zastanowił, a nawet zabolał pewien passus:
"Nie ukrywam, że niejaki wpływ na podjęcie decyzji mają pewne przykre dla mnie zdarzenia. Nie pozwólcie, żeby i tutaj zakrólowało chamstwo. Poezja Polska to portal - perełka wśród tego typu stron."
Niestety, szanowna Użytkowniczko, owo "chamstwo" dawno panowało; nie tylko na "pp". Egzystuję tutaj od 1 czerwca 2011 i nie powiem, żeby był Wersal, przykładowo:
W żadnym wypadku nad sobą się nie "użalam", gdyż (o)bronić - jak przystało na typowo kresową Damę Trefl - to ja potrafię doskonale, za co zresztą byłam już kilkakrotnie stawiana przez Moderację do kąta, niemniej uczynienie z "pp" niemalże Arkadii trąci mi pewnym nadużyciem.
Niezaprzeczalnym plusem bądź nawet zasługą jest unormowanie przez Moderację mimowolnych negatywnych zjawisk w relacjach autor <---> czytelnik; reszta natomiast toczy się dalej ustalonym trybem.
I proszę nie odbierać moich uwag jako coś wobec Pani negatywnego: Pani postanowienie, Pani przemyślenia. Nie żywię też wobec Pani jako Twórczyni żadnych - z wyjątkiem idealnej neutralności - nadprogramowych odniesień :)
Aniela Birecka
"Na początku było Słowo, a słowo było u Boga i Bogiem było Słowo..." (Prolog Ewangelii wg św. Jana)
Skocz do Forum:
Pajacyk
Logowanie
Nie jesteś jeszcze naszym Użytkownikiem? Kilknij TUTAJ żeby się zarejestrować.