Postów: 36 Miejscowość: Kingston upon Hull Data rejestracji: 12.07.14
Dodane dnia 11.03.2015 16:01
Dziękuję. Wiem, że bez układów nic nie mogę, aż tak naiwny nie jestem. Ale Świetlickim nie będę, na świecznik mi też nie po drodze. Mimo to chcę być czytany, poznany, zostawić po sobie myśli. Tak, wiem - jak wszyscy.
Sugerujesz mi zgnuśnienie na PP? Czytacie mnie, jestem wdzięczny, ale co poza tym? Założyć sobie blog i liczyć, ze ciocia kolegi westchnie nad urodą myśli moich? Nie bardzo to widzę.
Cieszę się, że znalazłeś czas na odklikanie, dziękuję za myśli. Serdecznie pozdrawiam - jak zawsze.
Postów: 94 Miejscowość: Podkarpacie Data rejestracji: 28.03.14
Dodane dnia 10.03.2015 09:23
Widzę Krzysztofie, iż wykazujesz się daleko idącą naiwnością, sądząc, że w dzisiejszej Polsce możesz zaistnieć jako poeta. Nawet gdyby Wili startował dziś w jakimś konkursie nikt by go nie zauważył. Uczciwe konkursy z profesjonalnym jury to były za komuny. A dziś są organizowane tylko po to, żeby "gwiazdy" literatury polskiej mogły czerpać inspiracje do swojej twórczości. Prześledź kto w takich komisjach konkursowych zasiada. Zresztą zauważ iluż to poetów, pisarzy płci obojga wypłynęło za PRL-u: Hłasko, Wojaczek, Stachura Zagajewski, Barańczak, a nie będę się nawet trudził żeby wszystkich wyliczać. Dodam tylko , że gdyby nie komuna to taki Zagajewski pisałby dziś co najwyżej na portalu pp. Nie startuj w żadnym konkursie, pamiętaj, że nagrody główne otrzymują tam ci, którzy nie zagrażają tym z tzw. parnasu. Tak jest smutna rzeczywistość. Czy mało ci że my tu na portalu obsypujemy Cię komplementami. Pozdrawiam
Dodane dnia 04.03.2015 20:42
I już jest "coś". Dziękuję za wskazówki.
Z wiarą inna rzecz. Często jest tak, że sam sobie (w siebie) nie jestem w stanie uwierzyć.
To są uroki pustynnej kulturalnie Anglii. Do Londynu, popławić się w polskości mam troszkę daleko... wszędzie mam daleko :-)
Nie zamierzam narzekać. Jeszcze raz dziękuję.
Edytowane przez Krzysztof R Marciniak dnia 05.03.2015 09:25
Dodane dnia 04.03.2015 19:44
Proponuję takie miejsca:
1) Biuro Literackie, na swojej stronie mają (a przy najmniej mieli) świetny formularz dla zgłaszających się poetów
2) Miejska Biblioteka Publiczna w Poznaniu, trzeba pisać do Kerownika Mariusza Grzebalskiego
3) Łódzkie Wydawnictwo Kwadratura
i czasopisma:
4) Twórczość (z Bohdanem Zadurą, chyba najistotniejszym poetą dziś z punktu widzenia kształtowania obrazu współczesnej poezji)
5) Topos (z Tadeuszem Dąbrowskim)
w końcu konkursy:
6) coroczny konkurs na książkę poetycką organizowany przez Bibliotekę w Świdnicy, trudny, bo trzeba książkę przygotować też od strony graficznej (dotyczy debiutów)
7) coroczny konkurs na debiut poetycki w Bibliotece w Radomsku
8) konkurs im. Jacka Bierezina
9) konkurs organizowany przez Teatr Mały w Tychach, ten jest tylko dla osób po debiucie.
Wymieniłem miejsca najbardziej prestiżowe, bo wierzę w Pańskie pisanie.
Dodane dnia 04.03.2015 19:16
Brzmi to niepoważnie, ale takie jest w moim przypadku. Jak wiecie, drodzy Autorzy, jestem nikim, ale...dojrzewam. Zaczynam myśleć. I stąd moje pytanie do Państwa - gdzie publikować, gdzie zaistnieć? Na Wyspach jedyną nadzieją jest Dziennik Polski, ale w dobie internetu (raczej) nie ma znaczenia fizyczne usadowienie autora...
Gdzie? Jak? Kto? Pomocy...
Wasz amator
Skocz do Forum:
Pajacyk
Logowanie
Nie jesteś jeszcze naszym Użytkownikiem? Kilknij TUTAJ żeby się zarejestrować.