Autor |
RE: Poezja i nie tylko (1945 - 1989) |
mastermood
Użytkownik
Miejscowość: Bydgoszcz
Data rejestracji: 26.07.07 |
Dodane dnia 18.06.2011 06:05 |
|
|
Trzeba być tragicznie naiwnym, by sądzić, że się pozna "całokształt"(!!!) PRL-u na podstawie kilkudziesięciu nawet wpisów.
Zaprezentowana tu naiwność, jednostronność i upraszczanie w podejściu do spraw, widoczna jest w Twoich wierszach.
Nie sądzę, żeby tutaj na poważnie wynurzał się ktoś, kto zaznał wtedy istotnych przeżyć - dla mnie nie do pomyślenia, żebym miał to robić na wezwanie kogoś, kto w taki cudaczny sposób ( i miejscu ) chce to poznać.
I podobno zdał maturę "na 70%" |
|
Autor |
Maryla Stelmach
Użytkownik
Miejscowość: wrocław
Data rejestracji: 02.08.10 |
Dodane dnia 17.06.2011 22:54 |
|
|
poznanie prawdy o tamtych czasach jak piszesz jest niemożliwe, bez odfałszowania historii. książki? - podyskutowałabym o ich wiarygodności źródeł. najlepszym sposobem jest rozmowa z osobami, które zostały odrzucone przez system a także mają własne doświadczenia w tej materii. jest wielu takich ludzi, którzy chętnie o tych trudnych czasach opowiedzą. będą to fakty z autopsji,na podstawie których najłatwiej wyrobić sobie własne zdanie. w zależności od tego co Cię interesuje, możesz także nawiązać kontakty poprzez różnego rodzaju stowarzyszenia i koła. życzę powodzenia. |
|
Autor |
konto usunięte 33
Użytkownik
Data rejestracji: 20.04.11 |
Dodane dnia 17.06.2011 16:17 |
|
|
A jeśli chodzi o wiedzę z książek to co nieco wiem. Czytałem książkę ks. Tadeusza Isakowicza Zalewskiego o inwigilacji księży w PRL - u. |
|
Autor |
konto usunięte 33
Użytkownik
Dodane dnia 17.06.2011 16:14 |
|
|
Oczywiście, że tak zrobię, ale wpierw chciałbym poznać Państwa odczucia i opinie. |
|
Autor |
Kuba Sajkowski
Użytkownik
Miejscowość: Poznań
Data rejestracji: 10.03.07 |
Dodane dnia 17.06.2011 16:04 |
|
|
p. denar - i uważa Pan, że uda się Panu poznać ten "całokształt" z wpisów na forum? Ja bym jednak pomyślał o odwiedzeniu jakiejś księgarni. Ew. biblioteki. |
|
Autor |
konto usunięte 33
Użytkownik
Dodane dnia 17.06.2011 14:54 |
|
|
Szanowny Panie Jerzy chodzi mi całokształt, czyli o życie społeczne, kulturalne, i nie tylko w tamtym okresie. Nikogo nie namawiam do rozdrapywania świeżo co zabliźnionych ran. Chcę jedynie bliżej poznać tamtem czas, gdyż urodziłem się już w wolnej Polsce, w 1989, we wrześniu.
denar |
|
Autor |
RE: poezja i nie tylko |
Maryla Stelmach
Użytkownik
Miejscowość: wrocław
Data rejestracji: 02.08.10 |
Dodane dnia 17.06.2011 14:22 |
|
|
myślę, że epoka prl-u jeszcze sięga siedzi swoimi korzeniami w mentalności ludzkiej, wielu powielanych schematach i zachowaniach. także w przepisach prawnych, w których istotny jest przede wszystko interes państwa, nad interesem obywatela. wiele urzędów i instytucji pracuje na przepisach bardzo starych sięgających nawet 1929 roku. często nie nowelizowanych. nie mamy klasy średniej ani społeczeństwa obywatelskiego. podzieleni, zadłużeni idziemy na pasku w nieznanym kierunku. czy będzie to okres gorszy, czy lepszy od innych, zobaczymy? pewnie dla innych lepszy, dla innych gorszy. pewne jest, że cwaniacy, sprzedawczyki, donosiciele i cały ten służebny, posłuszny i wierny sztab, budujący własne grupowy interesu będzie miał się dobrze. tak przecież było sięgając w wstecz pamięcią. teraz tyko zmieniają się aktorzy i właściciele sceny, a my, pionki na szachownicy, pozostaniemy na swoich miejscach, czekając na rozgrywane kolejne partie, bez wiedzy o co jest grane i w co. dziwi mnie Twoje pytanie!ten portal to nie konfesjonał i nikt nie będzie rozdrapywał jeszcze świeżych ran. każda sytuacja musi być odniesiona analogicznie do jakiegoś wcześniejszego, porównywalnego okresu. ten nie da się jeszcze porównać. tkwimy jeszcze w okresie transformacji. okres przedwojenny i powojenny, także są zupełnie nie porównywalnymi okresami. pożyjemy, zobaczymy - jak mówią. pozdrawiam. |
|
Autor |
Jerzy Beniamin Zimny
Użytkownik
Miejscowość: Poznań
Data rejestracji: 23.07.08 |
Dodane dnia 17.06.2011 12:46 |
|
|
Epoka PRL-u jaki okres masz na myśli? Bo PRL miała wiele okresów.
JBZ
JBZ |
|
Autor |
Poezja i nie tylko (1945 - 1989) |
konto usunięte 33
Użytkownik
Dodane dnia 17.06.2011 12:21 |
|
|
Szanowni Państwo,
Jestem zainteresowany Państwa odczuciami związanymi z epoką PRL-u. Czy była dla Państwa uciążliwa, czy wręcz przeciwnie? Czy spotkały Państwa jakieś nieprzyjemności ze strony władz komunistycznych. W tym wątku mile widziane opinie na temat minionej epoki, wiersze na jej temat, osobiste przemiślenia.
Można również pisać o najbliższych, tzn. co ich spotkało w owym czasie. Jestem ciekaw tej epoki i ludzi z nią związanych.
Z góry dziękuje za wszystkie wpisy i zapraszam do komentowania.
Pozdrawiam
denar |
|