Autor |
RE: Skandal |
Szady siebr Daniel
Użytkownik
Miejscowość: Mazury
Data rejestracji: 12.06.09 |
Dodane dnia 24.10.2010 10:25 |
|
|
Czytam i z tytułem się nie komunikuję. To mi trochę zalatuje czepialstwem. Takim, kiedy to czepiamy się garbatego, że ma dzieci proste.
Można mieć telewizor, a telewizji wcale nie oglądać. Wydaje mi się, że szukanie kultury w radio i w telewizji mija się z celem. I jest to moje subiektywne myślenie. Tym bardziej, w dobie Internetu telewizja i rozgłośnie radiowe dostały mocno po kieszeni, właśnie dzięki Internetowi. Nie chcę także powiedzieć, że to Internet serwuje odbiorcom kulturę wysoką, czy w ogóle kulturę. Szukałbym jej w książkach, w muzeach, w rozmowach z ludźmi związanymi/interesującymi się kulturą, w nagraniach muzycznych, etc.
A jeśli interesuje nas to, kto wygrał coś tam lub wydał coś tam, to już można znaleźć w mediach. Do tego służą właśnie, do podawania informacji. A jeśli chcemy poznać dany utwór, dane dzieło (dajmy na to płytę z preludiami Chopina w wykonaniu R. Blechacza, który wygrał międzynarodowy konkurs pianistyczny), to wchodzimy na ibeje albo alledrogo i zamawiamy. Można też dać komuś zarobić, w kupnie bezpośrednim, np w empiku (swoją drogą empiki kiedyś były/lub miały być ważnymi miejscami dla kultury w Polsce).
|
|
Autor |
lulabajka
Użytkownik
Miejscowość: Warszawa
Data rejestracji: 15.09.09 |
Dodane dnia 24.10.2010 10:21 |
|
|
Nie całkiem zgodzę się z takim punktem widzenia. Jako pospolity widz zaglądając na jedynkę oczekuję pokazania istotnych spraw, waznych w odpowiedniej hierarchii. Tu widz jest prowadzony za rekę. Wyrzucenie konkursu do kanału tematycznego jest jego marginalizacją. A czy przy okazji ucierpi realnie żywa kultura, zapewne też, pośrednio, z czasem. Do walki o słupki oglądalności może powinno się sięgnąć po standardowe metody marketingu - wtedy i wilk syty i owca cała :) |
|
Autor |
Christos Kargas
Użytkownik
Miejscowość: Łódź
Data rejestracji: 11.09.07 |
Dodane dnia 24.10.2010 09:56 |
|
|
To w dalszym ciągu jest odwróceniem punktu widzenia.
Pan Rastawicki był przynajmniej szczery.
Dlaczego miałoby to być sposób na marginalizację kultury z powszechnego użycia?
Czy czym to świadczy o telewizję, która przeznaczyła cały program na to, czy o szkolnictwie, stanu uświadomienia społecznego iin.?
Jeżeli wyemitowanie tak ważnego wydarzenia w "stacji służącej wszelkim nawet mniejszym wydarzeniom kulturalnym" umniejsza jego status, to co mówić o wyemitowaniu go w stacji służącej pokazywaniu szmirowatych produkcji nie mających niczego wspólnego z kulturą czyli tvp1 i 2? Nie byłoby to wręcz komercjalizacją wydarzenia?
Pierwszy program dumnie brzmi, ale niczego nie znaczy prócz przypadkowej numeracji.
Dobrym przykładem były tematyczne kanały sportowe. TVP winna transmitować wszystkie skoki narciarskie w specjalnej tematycznej stacji sportowej, a nie zarzucać nimi wszystkich widzów, tyle że skoki mają dużą oglądalność, a koncert Szopenowski niską, a o czym to świadczy? Niekoniecznie o tym, że telewizja marginalizuje ważne wydarzenia kulturalne.
All power corrupts, but we need the electricity.
Edytowane przez Christos Kargas dnia 24.10.2010 09:58 |
|
Autor |
lulabajka
Użytkownik
Dodane dnia 24.10.2010 09:26 |
|
|
Wynika z tego, że należy się przełączyć na stację przeznaczoną dla kultury, tylko nie wiem, czy to przypadkiem nie sposób na absolutną marginalizację jej z powszechnego życia publicznego. Ktoś chyba stracił poczucie ważności tematów, bo ten konkurs, gala i koncert finałowy to wydarzenie wielkiej rangi, a okazuje się, że niewarte pierwszego kanału. W wywiadzie zostały omówione kulisy Roku Chopinowskiego, podsumowane osiągnieca. Wyemitowanie tego materiału w bocznej stacji służącej wszelkim nawet mniejszym wydarzeniom kulturalnym zdaje się umniejszać jego status.
Edytowane przez lulabajka dnia 24.10.2010 09:27 |
|
Autor |
Faulan Gavinel
Użytkownik
Miejscowość: poewiki.org
Data rejestracji: 12.11.09 |
Dodane dnia 24.10.2010 08:13 |
|
|
I trochę dalej:
Donata Subbotko: Czyli pan traktuje "Dwójkę" jak stację komercyjną.
Rafał Rastawicki: Dzisiaj tak.
---
Urodziłem się w małej miejscowości nad Adriatykiem. |
|
Autor |
Faulan Gavinel
Użytkownik
Dodane dnia 24.10.2010 08:12 |
|
|
Z wywiadu udzielonego przez Rafała Rastawickiego szefa TVP 2 w "Gazecie Wyborczej" z dnia 23-24 października.
Donata Subbotko: Dlaczego więc "Dwójka" nie transmitowała Konkursu Chopinowskiego przynajmniej od trzeciego etapu?
Rafał Rastawicki: To pytanie jest nie fair, bo takie transmisje oznaczałyby bankructwo. Wyciągamy telewizję spod wody, w końcu ubiegłego roku miała 200 mln zł deficytu. I wciąż próbujemy ratować wysoką kulturę, emitowaliśmy godzinny koncert Marthy Argerich na otwarcie Konkursu Chopinowskiego - miał 4 proc. udziału w rynku. Pokazywaliśmy też widowisko "Chopin do czwartej potęgi". A wrześniowe igrzyska europejskie niepełnosprawnych, a nagroda Nike? Poza tym utrzymujemy TVP Kulturę i TVP Historię.
---
|
Autor |
Artur Miścicki
Użytkownik
Miejscowość: Miedzyrzec Podlaski/Elbląg
Data rejestracji: 29.07.10 |
Dodane dnia 23.10.2010 22:53 |
|
|
No niby wszystko ok. Ale TVP Kultura jest kanałem tematycznym. Nie wiem czy gdzieś na świecie taki kanał jest głównym ...takie czasy. Z drugiej jednak strony; jeżeli ktoś jest zainteresowany tematem to i bez promocji sam znajdzie. Kultura... temat niszowy w naszym kraju. Popatrzcie ile dzieje się w sporcie... też są kanały tematyczne. Jakoś fani nie domagają się promocji ze strony zubożałego państwa :))) A przecież rzeczonych fanów pewnie nie mniej niż zwolenników kultury.
Mnie bardziej frapuje decyzja jury ... Awdiejewa zwyciężczynią... kontrowersyjny werdykt jednak.
artur |
|
Autor |
Christos Kargas
Użytkownik
Dodane dnia 23.10.2010 17:06 |
|
|
Chodzi właśnie o to, że "Dr House" i "Padre Mateo" nie są ważniejsze, a wręcz przeciwnie, są bardzo mało ważne i dlatego nie są pokazywane w tvp kultura!
Dla mnie cały czas głównym problemem niektórych z Państwa, jest fakt, że nadal uważacie tvp1 i tvp2 za główne programy oraz to, że większość polaków, jak się okazuje za takie właśnie je uważa.
Należałoby raczej chwalić i promować tvp kulturę, by stał się głównym waszym programem, narzekać, że władze tvp nie promują go należycie, propagować nastawienie odbiornika nań.
All power corrupts, but we need the electricity. |
|
Autor |
Artur Miścicki
Użytkownik
Miejscowość: Miedzyrzec Podlaski/Elbląg
Data rejestracji: 29.07.10 |
Dodane dnia 23.10.2010 07:33 |
|
|
Była relacja na TVP Kultura przecież. Fakt, że komentarze prowadzących były zbyt sugestywne przynajmniej jak dla mnie :) Ale zgadzam się; jednak mały skandal.
Jednak większości słuchałem w programie II PR bez oglądania. No kwestia jakości dźwięku.
Przychodzi ktoś i mówi, stworzyłem takie miejsce, w którym będzie promowana kultura i tylko ona, nazywam to "tvp kultura" i przez 24 godziny na dobę będą tam pokazywane zarówno najważniejsze kulturalne wydarzenia w kraju i zagranicy jak i wszystko, co według mnie jest obdarzone mianem kultury. Nikt inny nie stworzył takiego i drugiego takiego nie ma.
- zdecydowanie racja :)
artur |
|
Autor |
Madoo
Użytkownik
Miejscowość: daleko
Data rejestracji: 03.03.09 |
Dodane dnia 22.10.2010 13:21 |
|
|
Alex duze brawa dla Ciebie za poruszenie tak waznego tematu
:))))))))))))))
We are all something, but none of us are everything.
Blaise Pascal |
|
Autor |
lulabajka
Użytkownik
Dodane dnia 22.10.2010 10:54 |
|
|
Zgadzam się, załapałam się na cały wczorajszy pakiet na TV Polonii. Co prawda przestało mnie już dziwić w naszym kraju parę kwestii, ale to jakiś żal, że kurczę główne programy nie uznały za stosowne wyemitować takiej rangi wydarzenia. Obejrzałam, wysłuchałam z przyjemnością i całość powinna być w dogodnych godzinach przynajmniej powtórzona. Jakiś siedmiogród siejemy, zamiast kultury (nie ujmując niczego Dr Hausowi, oczywiście). |
|
Autor |
Faulan Gavinel
Użytkownik
Dodane dnia 22.10.2010 08:03 |
|
|
Może rzeczywiście "Dr House" i "Padre Mateo" są ważniejsze, a tylko ja mam dziwaczne poczucie co do hierarchii wartości w kręgu kulturowym, w którym się obracam.
---
|
Autor |
Faulan Gavinel
Użytkownik
Dodane dnia 22.10.2010 07:58 |
|
|
Nie jest to kwestia dostępności - TVP1 dokonało retransmisji krótszej o ca 1,5 godziny. To jest kwestia szacunku do tego, co jest jedną z uniwersalnie najcenniejszych rzeczy w kulturze polskiej. Jak wygląda ten szacunek? - gala Oscarów, "Padre Mateo" i "Dr Hause" są ważniejsze.
---
|
Autor |
Christos Kargas
Użytkownik
Dodane dnia 22.10.2010 07:17 |
|
|
Przychodzi ktoś i mówi, stworzyłem takie miejsce, w którym będzie promowana kultura i tylko ona, nazywam to "tvp kultura" i przez 24 godziny na dobę będą tam pokazywane zarówno najważniejsze kulturalne wydarzenia w kraju i zagranicy jak i wszystko, co według mnie jest obdarzone mianem kultury. Nikt inny nie stworzył takiego i drugiego takiego nie ma. Proszę Cię, niech to będzie Twoim centrum zainteresowania, niech Cię nie interesują inne kanały państwowe czy nie, bo są one komercyjne i pokazują szmirę. Co Pan robi wtedy? Narzeka, że ten kanał nie nazywa się "Jedynką" czy ma nastawiony odbiornik tylko na ten jedyny kanał w Polsce?
To trochę jakbyśmy narzekali, że w radiu nazywa się to kanał drugi, a nie pierwszy, bo jak to jest, że kulturę promuje drugi a nie pierwszy kanał?
Jeszcze, ostatecznie, dlaczego akurat to Pana pojęcie hierarchii wartości miałby być tutaj respektowany?
Bądźmy trochę do przodu i patrzmy pozytywnie. W tej chwili kanałów jest troszeczkę (;)) więcej niż dwa podstawowe i jeden regionalny. To chyba dobrze, że stworzono telewizję "tvp kultura"?
PS - Inna sprawa, jeśli chodzi o hierarchię wartości. Według mnie telewizja polska powinna zaprzestać złodziejskiego i mafijnego procederu zabierania ludziom pieniędzy w postaci obowiązującego haraczu zwanego "abonamentem" i zacząć włączać swoje "pakiety" do systemu telewizji kablowych, albo stworzyć własny system konkurencyjny.
All power corrupts, but we need the electricity. |
|
Autor |
Faulan Gavinel
Użytkownik
Dodane dnia 22.10.2010 06:29 |
|
|
Ale to nie chodzi o to, gdzie jest moje centrum, ale gdzie jest centrum ogólne. W tym problem. Niepokoi mnie, że to centrum jest w miejscu, które nie zgadza się z moim pojęciem na temat hierarchii wartości.
---
|
Autor |
Christos Kargas
Użytkownik
Dodane dnia 21.10.2010 22:25 |
|
|
Może jednak jest kwestią ustalenia, który z kanałów tvp winnyśmy odbierać (w sensie mentalnym) jako główny? Może należałoby walczyć oto, żeby wszyscy obierali (w sensie fizycznym) tvp kultura, a niekoniecznie inne? Od kogo zależy, na który kanał będzie włączał swój odbiornik? Wydaje mi się, że w dzisiejszych czasach to jest trochę psychologiczne, że kanał jest nazywany jedynką to jest on pierwszym, albo "głównym". W jakim sensie? Dlaczego nie miałby zostać "głównym" tvp kultura? W czterech kanałach oferują od szmiry po arcydzieła. Wybór należy do "Ciebie" ;)
PS - To oczywiste, że gala wręczenia oscarów jest pokazywana przez jedynkę, przecież to nie wydarzenie kulturalne ;))
Edytowane przez Christos Kargas dnia 21.10.2010 22:26 |
|
Autor |
Faulan Gavinel
Użytkownik
Dodane dnia 21.10.2010 21:24 |
|
|
Za to gala wręczenia Oscarów jak najbardziej znajduje miejsce na głównych antenach.
---
|
Autor |
Wojciech Roszkowski
Użytkownik
Miejscowość: Tykocin
Data rejestracji: 22.12.07 |
Dodane dnia 21.10.2010 21:21 |
|
|
Ano właśnie, okazuje się, że koncert laureatów w Roku Chopina nie jest na tyle ważnym wydarzeniem, by zmieścić się na którejś z głównych anten.
Inna rzecz: np. moja ciocia nie odbiera TVP Kultura (i nie tylko ona, nie wszyscy odbierają), a bardzo chętnie by obejrzała chociaż fragment. |
|
Autor |
Faulan Gavinel
Użytkownik
Dodane dnia 21.10.2010 20:56 |
|
|
No, zaraz, zaraz ale to nie jest coś poprzewracane? Kulminacja najważniejszej kulturalnej imprezy tego
roku w Polsce podczas Roku Chopina, dotycząca Chopina nie ma miejsca na żadnej z głównych
anten publicznej telewizji?
To jest jakieś pomieszanie wartości, bo w tym momencie od czegoś, co jest w centrum naszej tożsamości jako Polaków ważniejszy jest Dr House i Ojciec Mateusz. To nie jest kwestia niszowego
przekazu. To jest kwestia tego, że jak w ten sposób szanujemy nasze klejnoty kultury, to de facto
tej kultury nie posiadamy.
---
|
Autor |
Christos Kargas
Użytkownik
Dodane dnia 21.10.2010 20:24 |
|
|
Przecież napisałem, dzisiaj od 20:00 do 23:00 tvp kultura, koncert laureatów.
Bądźmy subiektywni.
Fakt, że tvp kultura jest mniej popularny od 1 i 2, ale przecież piszę do...
PS - Koncert nadal trwa, wystarczy nastawić telewizor.
Edytowane przez Christos Kargas dnia 21.10.2010 20:28 |
|