Postów: 1760 Miejscowość: Ostrołęka Data rejestracji: 20.09.13
Dodane dnia 18.03.2020 19:23
Według Friedricha Hölderlina człowiek poetycko mieszka na tej ziemi , nawet w czasie marnym. To Hölderlin postawił przed poetami poprzeczkę bardzo wysoko. O tym świadczą choćby słowa z wiersza Wspomnienie ( w tł. Antoniego Libery):
(...)
Miłość sprawia, że ma się
Oczy szeroko otwarte. Wszelako co się ostaje, ustanawiają poeci.
Zatem życzę wszystkim Państwu spokoju, a fermentu tylko twórczego, mimo że każdy z nas ma świadomość, w jakiej znaleźliśmy się sytuacji. Potrzeba nam dzisiaj szczególnie nadziei, dlatego zapraszam do dzielenia się pozytywnymi wiadomościami, tekstami, które prowadzą ku światłu (własnymi i innych twórców), tym, co pomoże nam przetrwać czas zarazy bez większego szwanku. Mnie ostatnio wydobyła ze stanu przeddepresyjnego przyjaciółka z czasów studenckich. Zdobyła mój numer i zadzwoniła po wielu latach spędzonych w Ameryce Południowej. Moje pierwsze słowa brzmiały: rTo potrzebowałaś aż pandemii, żeby mnie odnaleźć?!r1;. Teraz rozmawiamy dość często, wymieniamy się mailami. Wykonujmy takie nieoczekiwane telefony. To naprawdę świetnie stawia na nogi. Liczę na porcje optymizmu z Państwa strony. Mile widziane wszelkie formy dzielenia się pozytywną energią. Pozdrawiam.
Edytowane przez moderator4 dnia 18.03.2020 19:28