Autor |
RE: WYNIKI KONKURSU - STYCZEŃ 2009 |
Kuba Sajkowski
Użytkownik
Miejscowość: Poznań
Data rejestracji: 10.03.07 |
Dodane dnia 17.02.2009 12:54 |
|
|
gratuluje się!
emgie, idziesz jak burza ;D
|
|
Autor |
Dorota Bachmann
Użytkownik
Miejscowość: Łódź
Data rejestracji: 12.10.08 |
Dodane dnia 17.02.2009 12:53 |
|
|
Gratuluję zwycięzcy i wyróżnionym,
dziękuję za wynotowanie :) |
|
Autor |
Elżbieta
Użytkownik
Miejscowość: Darłowo
Data rejestracji: 04.01.09 |
Dodane dnia 17.02.2009 12:39 |
|
|
Gratulacje dla rocznika 90 i wyróżnionych! :) |
|
Autor |
magda gałkowska
Użytkownik
Data rejestracji: 11.03.07 |
Dodane dnia 17.02.2009 12:36 |
|
|
Gratulacje wszystkim
za wyróżnienie dziękuję :)
|
|
Autor |
Daniel Jeżow
Użytkownik
Miejscowość: Stargard Szczeciński
Data rejestracji: 29.09.08 |
Dodane dnia 17.02.2009 12:24 |
|
|
Gratulacje dla nagrodzonego i wyróżnionych! :) |
|
Autor |
WYNIKI KONKURSU - STYCZEŃ 2009 |
ergo
Administrator
Data rejestracji: 29.03.07 |
Dodane dnia 17.02.2009 12:17 |
|
|
Szanowni Państwo,
po pierwszym czytaniu wynotowałem sobie następujące teksty: magda gałkowska "dementorzy", Dorota Bachmann "Tożsamość", zniczek - wiersz bez tytułu zaczynający się od słów: "Ty który w trójcy (...)", ulotna "Dziewczynko, wstań", penelopa "Habitus", Fart "Dożywocie", Lady Zadra - bez tytułu "Zostawić coś dla innych (...)", Franko "St. Peter's Road", rocznik 90 "widzenia". Te teksty czytałem wielokrotnie, aż postanowiłem tak:
Wyróżnienie dla użytkownika magda gałkowska za wiersz "dementorzy".
Bardzo dobry wiersz, pomyślanym obrazami, dopracowany warsztatowo, autorka znakomicie operuje przerzutnią. Niestety wątek alkoholowy zabija uniwersalność tego tekstu.
Wyróżnienie dla użytkownika zniczek za wiersz bez tytułu zaczynający się od słów: "Ty który w trójcy (...)".
To właściwie modlitwa, a więc tekst spokojny, wyciszony, co znajduje odbicie w konsekwentnej formie (melodia, rytm, rymy). A jednocześnie (przyjmując konwencję modlitwy) udało się poetce wyjść poza nią - bo to modlitwa z pazurem, co widać szczególnie w pierwszej zwrotce. Dwóm następnym strofom niestety już drapieżności zabrakło i zaczęło robić się trywialnie.
Wyróżnienie dla użytkownika penelopa za wiersz "Habitus".
W moim odczuciu to tekst nieco przegadany, być może warto przysiąść nad nim z ołówkiem i zastanowić się, czego można się pozbyć bez straty dla tekstu. W końcu poezja to sztuka kondensacji. Całość jednak utrzymana na niezłym poziomie. A pointa! Proszę Państwa, to dla takich zdań warto czytać poezję!
Nagrodę dla użytkownika rocznik 90 za wiersz "widzenia".
Kapitalny pomysł i porządna warsztatowa robota. Jest też bunt i ironia, które uskrzydlają ten kawałek - bo autor ma coś ważnego do powiedzenia i nie boi się tego. Nie mam właściwie czego komentować - proszę poczytać.
Ryszard Chłopek
Edytowane przez ergo dnia 17.02.2009 12:18 |
|