Autor |
RE: Czy wszystkie wiersze które piszecie mają sens? |
MUTZ
Użytkownik
Miejscowość: Berlin
Data rejestracji: 21.10.16 |
Dodane dnia 16.01.2017 08:21 |
|
|
Pogląd jakoby "poeci przekazywali własne uczucia ubrane słowa" jest z gruntu błędny i co gorsza, czytając komentarze, wielu użytkowników podąża tym tropem - słowa to nie są gadżety, które można wedle uznania dobierać i wymieniać jak w jakiejś sieciówce odzieżowej... "Przystroić nagą prawdę nagiej duszy" czy to jest cel poezji?
CHaOS bRINGs ORder - kejez-bryngz-ode - chAos - TWorzY - PoRZĄDek... Dla porządku dodam: TRANSGRESJA jest częścią chaotycznego porządku - Hiperświadomość autora jest zapowiedzią i gwarancją katastrofy dzieła... Nadświadomość czytelnika-komentatora jest tylko dopełniem tej katastrofy |
|
Autor |
MUTZ
Użytkownik
Miejscowość: Berlin
Data rejestracji: 21.10.16 |
Dodane dnia 11.01.2017 21:41 |
|
|
Ciekawy pomysł - zrób to...
CHaOS bRINGs ORder - kejez-bryngz-ode - chAos - TWorzY - PoRZĄDek... Dla porządku dodam: TRANSGRESJA jest częścią chaotycznego porządku - Hiperświadomość autora jest zapowiedzią i gwarancją katastrofy dzieła... Nadświadomość czytelnika-komentatora jest tylko dopełniem tej katastrofy |
|
Autor |
konto usunięte 70
Użytkownik
Miejscowość: Trzemeśnia
Data rejestracji: 27.04.12 |
Dodane dnia 27.04.2012 08:30 |
|
|
Pozwolę sobie odpowiedzieć na pytanie przewodnie:
Otóż, moim zdaniem, jeśli nie jesteś w stanie czegoś zinterpretować, to nie znaczy, że to nie ma sensu. Poeci przekazują własne uczucia ubrane w słowa, więc tak naprawdę żeby zrozumieć dobrze tekst, trzeba zrozumieć autora, albo chociaż sytuację w jakiej się znajduje. Zdarza się (głównie u początkujących, takich jak ja) że chcą coś powiedzieć, wylać z siebie uczucia, poprzez pióro podzielić się z innymi, ale czytający, nie znając podkładu intelektualnego i uczuciowego, może uznać, że to jest bez sensu.
Oczywiście, to nie jest wytłumaczeniem do każdego tekstu, przyczyny "dziwności" i braku zrozumienia mogą być różne, to co napisałam, to problem, z którym sama się spotykam.
Pozdrawiam. |
|
Autor |
Hector_Cavalcanti
Użytkownik
Miejscowość: Kraków
Data rejestracji: 22.03.08 |
Dodane dnia 25.04.2012 23:38 |
|
|
Proponuję autorce zapoznać się z terminem - o ile jeszcze go nie zna - "slum poetry". A potem zajrzeć do moich wierszy (sprzed paru lat, można zobaczyć na moim profilu) i dopiero zobaczyć coś co jest nie do wypowiedzenia na głos. :) |
|
Autor |
Szakal
Użytkownik
Miejscowość: Warszawa
Data rejestracji: 20.10.07 |
Dodane dnia 24.04.2012 23:19 |
|
|
Witam!
Jestem raczej osobą, która za cel postawiła sobie pisanie po zdobyciu kiedyś w Liceum nagrody za jeden z zamieszczonych wierszy. I dlatego wybrałam takie motto.
Chodziło mi własnie o to co zauważył Paweł.
Jeśli zaś pytacie o co z "przedstawieniem" wiersza to odwołuje się tylko do wyrecytowania Go tak jakby pod względem teatralnym. Pytanie moje było poprostu po to by móc się wypowiedzieć na temat słownictwa w wierszu a nie otrzymywania krytyk różnego rodzaju.
Dziękuję za konwersacje.
Poetka od zawsze:) Na zawsze!!! |
|
Autor |
pawel kowalczyk
Użytkownik
Miejscowość: Stansted
Data rejestracji: 20.06.07 |
Dodane dnia 16.01.2012 13:53 |
|
|
Wydaje mi sie ze wielu piszacych przechodzi przez taka faze kiedy sa w stanie juz na tyle dobrze operowac jezykiem poetyckim zeby pisac swietnie brzmiace utwory o niczym! Osobiscie mam nadzieje ze juz z tej fazy wyszedlem mimo to zawsze "sprawdzam" swoje utwory, uciekam od poetyckich sloganow, piszac bez konca "trawie" temat zeby przypadkiem od niego nie uciec w belkot. Gratulacje dla autora ze ten problem zauwazyl! Pozdrawiam!
PRAWDA JEST W KORANIE |
|
Autor |
konto usunięte 46
Użytkownik
Miejscowość: Dąbrowa Górnicza
Data rejestracji: 14.04.07 |
Dodane dnia 18.03.2011 20:46 |
|
|
Grzegorzu Ósmy masz szczęście, że nie zdążyłam jej przeczytać ( miejsce na mrugnięcie oczkiem). P. S mam dwa wyuczone zawody.
Edytowane przez konto usunięte 46 dnia 18.03.2011 20:47 |
|
Autor |
większy
Użytkownik
Miejscowość: od siebie
Data rejestracji: 01.03.10 |
Dodane dnia 18.03.2011 20:30 |
|
|
Nie wszystkie, a nawet większość, ale to ma takie znaczenie jak to, że jutro będzie jutro bo nie może być dziś. To jest naprawdę bez sensu. |
|
Autor |
Grzegorz Ósmy
Użytkownik
Data rejestracji: 01.12.07 |
Dodane dnia 18.03.2011 11:32 |
|
|
aha; żeby nie było - moja usunięta wypowiedź miała być niewielkiego kalibru żartobliwą uszczypliwością z racji wyuczonego zawodu, nie zaś, jak głosi paragraf: personalną wycieczką
ale niech tam, nie estem pieniaczem i na pewno nie miałem zamiaru dopiec miss T.
(a może to tylko moja afektywna multibiegunowa?) |
|
Autor |
konto usunięte 46
Użytkownik
Dodane dnia 17.03.2011 20:49 |
|
|
Ot i bernadetka prawdę powiedziała:) |
|
Autor |
konto usunięte 35
Użytkownik
Data rejestracji: 15.07.09 |
Dodane dnia 17.03.2011 18:51 |
|
|
Szakal - nie bardzo rozumiem, o co chodzi w Twojej wypowiedzi: " ...ciekawe by były ich wymówienie czy też pokazanie..."
Co do wymówienia...to moge się zgodzić, że nie kazdy da się wymówić - trzeba mieć dobrą dykcję, wiedzieć, gdzie postawić akcent logiczny a gdzie wyrazowy..., etc. Natomiast jesli chodzi o pokazanie wierszy, to, niestety, nie da się tego zrobić - chyba, że masz na myśli ich wydrukowanie..., ale w tym przypadku nie widzę żadnego problemu - kazdy wiersz można wydrukować.
A tak na poważnie - wiersze są, jakie są - łatwiejsze, trudniejsze - smutne, radosne - patetyczne, prowokacyjne - eklektyczne czy opisowe. Nie w tym rzecz. Ważne, aby ktos gdzieś tam odnalazł w nich coś dla siebie, aby inspirowały, aby były na tyle "dobre", by ktos zechciał je czytać, nawet jeśli owo czytanie wymagałoby sięgnięcia do zakamarków ludzkiego umysłu i odszukania w nich ukrytych możliwości.
Pozdrawiam. |
|
Autor |
Grzegorz Ósmy
Użytkownik
Dodane dnia 17.03.2011 18:09 |
|
|
[---]
Edytowane przez moderator2 dnia 17.03.2011 20:13 |
|
Autor |
konto usunięte 46
Użytkownik
Dodane dnia 17.03.2011 01:04 |
|
|
Okey, sorry, rzeczywiście nie było, ale to nie zmienia faktu, że występuje Pan przeciw autorce wątku, a nie przeciw samemu wątkowi.
Ps. Nie rozumiem, co jest dziwnego w opisie. Ja też czuję się od zawsze poetką i będę nią na zawsze. To normalne, jak ktoś pisze, no chyba, że ktoś pisze tylko dla sławy i majątku.
Edytowane przez konto usunięte 46 dnia 17.03.2011 10:51 |
|
Autor |
Jerzy Beniamin Zimny
Użytkownik
Miejscowość: Poznań
Data rejestracji: 23.07.08 |
Dodane dnia 17.03.2011 00:57 |
|
|
Koledzy i koleżanki z PP, Tina znalazła mój wpis pod wątkiem konkursu ocenianego przez Pana Lisowskiego. Zajrzyjcie pod ten wątek, poszukajcie mojego wpisu którego nie ma i nie było.
JBZ.
JBZ |
|
Autor |
konto usunięte 46
Użytkownik
Dodane dnia 16.03.2011 23:08 |
|
|
Tutaj autorce wątku zapewne chodzi o interpretację trudnych wierszy, bo takowe są na portalu i nie tylko. Może też chodzi o wskazanie właściwej drogi pisania, a nie krytykowania osób, Panie Jerzy Beniaminie Zimny.
Pozdrawiam
Edytowane przez konto usunięte 46 dnia 17.03.2011 01:03 |
|
Autor |
RE: Parodia |
konto usunięte 46
Użytkownik
Dodane dnia 16.03.2011 23:06 |
|
|
Jerzy Beniamin Zimny napisał/a:
Ludzie różne rzeczy mówią, piszą, czego przykładem jest autor/ka tego wątku. Poetka od zawsze, na zawsze. Klasyczne hasło GRAFOMANA. Narcyzm, w odmianie patologicznego przymusu pisania.
JBZ.
Drogi Panie
Jerzy Beniaminie Zimny, niech Pan pamięta, że na portalu nie krytykuje się autorów wierszy, ani problemów z jakimi się zwracają na forum, tylko krytykuje się wiersze. Tutaj zaprzeczył Pan samemu sobie. Ludzie różne rzeczy mówią, piszą, a Pan postąpił wbrew regulaminowi. I gdzie moderator? |
|
Autor |
Elżbieta
Użytkownik
Miejscowość: Darłowo
Data rejestracji: 04.01.09 |
Dodane dnia 16.03.2011 11:48 |
|
|
Chętnie bym odpowiedziała, gdybym mogła zrozumieć, o co chodzi w tym wątku. Kolejny bełkot.
|
|
Autor |
Grzegorz Ósmy
Użytkownik
Dodane dnia 16.03.2011 08:57 |
|
|
Szakal, a próbowałaś na głos przeczytać to, co napisałaś w poście założycielskim wątku? Znakomita większość tekstów zamieszczonych na tej stronie est równie sprawnie napisanych załóżmy, że po polsku..
Mam tylko pytanie: czym są dziwne i trudne do zinterpretowania wiersze?
Czy to takie, które nie traktują o świecy ślepnącej w brzasku nowego dnia lub roślinach typu kwiatach otwierających graale swych kielichów na łzy pomiotów lirycznych z przetrąconą estetyką ?
Nie sposób nie zgodzić mi się z Janem Beniaminem Zimnym i wypowiedzią jego w ten deseń.. |
|
Autor |
mastermood
Użytkownik
Miejscowość: Bydgoszcz
Data rejestracji: 26.07.07 |
Dodane dnia 16.03.2011 07:06 |
|
|
JBZ is right ! |
|
Autor |
Jerzy Beniamin Zimny
Użytkownik
Miejscowość: Poznań
Data rejestracji: 23.07.08 |
Dodane dnia 15.03.2011 23:17 |
|
|
Ludzie różne rzeczy mówią, piszą, czego przykładem jest autor/ka tego wątku. Poetka od zawsze, na zawsze. Klasyczne hasło GRAFOMANA. Narcyzm, w odmianie patologicznego przymusu pisania.
JBZ.
JBZ |
|