Autor |
RE: Lektura obowiązkowa :) |
Kwiecieńka
Użytkownik
Miejscowość: Wrocław
Data rejestracji: 12.09.08 |
Dodane dnia 02.12.2009 21:36 |
|
|
I jeszcze chcę dodać Matko Łucjo ;), że jeśli nie dostaniesz tej książki, to ja postaram się rozejrzeć we Wrocławiu i coś podesłać, ale nie wiem jeszcze jak z czasem wypadnie, pa |
|
Autor |
Kwiecieńka
Użytkownik
Dodane dnia 02.12.2009 21:08 |
|
|
co najwyżej podpuszczkę ;)
pozdrawiam |
|
Autor |
Łucja d
Użytkownik
Miejscowość: Poznań
Data rejestracji: 29.10.08 |
Dodane dnia 02.12.2009 09:53 |
|
|
Łomatko Kwiecieńku chcesz bym z krzesła spadła ??
ja rozumiem kto się lubi ten się czubi, ale aż kochana... to chyba nie jestem. I tak Ci nie wierzę, wietrzę modną tu obecnie prowokację hi hi no doooobra podpuchę ;)
|
|
Autor |
Kwiecieńka
Użytkownik
Dodane dnia 01.12.2009 21:20 |
|
|
Kochana Lady Zadro, wracam do naszej rozmowy, i chcę Cię zapewnić, że również nie należę do grona najmilszych osób, zawsze bowiem rezerwuję sobie miejsce na bycie "złym", każdy z nas ma do tego prawo i ja Twoje jak najbardziej szanuję i za to Cie lubię :), a wszystkim tym którzy Oza mają lub szukają nadal namawiam na kilka wpisów odnośnie lektury, serdeczności
ps.
Magdo ja Ciebie też :) |
|
Autor |
magda gałkowska
Użytkownik
Data rejestracji: 11.03.07 |
Dodane dnia 01.12.2009 10:45 |
|
|
i ta troska o innych nas jak widać najbardziej wzrusza :) |
|
Autor |
Kwiecieńka
Użytkownik
Dodane dnia 01.12.2009 10:23 |
|
|
przyznaję, że nic nie wiem o literackiej prowokacji - wątek jest całkowicie neutralny, choć nie pozbawiony osobistego zaangażowania, jak również troski o innych i najlepszej wiary w poezję, pozdrawiam |
|
Autor |
magda gałkowska
Użytkownik
Dodane dnia 30.11.2009 23:21 |
|
|
Łucjo - to była literacka prowokacja, która się jak widać udała :)
a odmówiono mi imienia zapewne dlatego, że tu jestem persona non grata ;)
a tak serio - jak znajdę to dam znać gdzie kupiłam, pewnie powiększy stos przy łóżku lektur, które mam w plecy, ale "kiedyś się wezmę" :) |
|
Autor |
Łucja d
Użytkownik
Dodane dnia 30.11.2009 23:09 |
|
|
No i wszystko jasne ;) zamiast wysłać maila, można napisać na forum, a przy okazji skorzystają inni. ;) ;)
Po tym co się tu dzieje dookoła, to faktycznie za chwilę na pp zaczniemy szukać różnych eufemizmów albo zaistnieje zwrot typu... co sądzisz o nagrodzonej na Bierezinie książce Tej Której Imienia Lepiej Tu Nie Wymawiać. :) ;) Nie jestem zwolennikiem takich metod i to nie dlatego, że jestem miła, bo chcę mieć również prawo nie bycia miłą, co też się zdarza.
Książka Amosa Oz niestety również nie wpadła mi w ręce - może zalecić szukanie w innym mieście?
|
|
Autor |
magda gałkowska
Użytkownik
Dodane dnia 30.11.2009 11:02 |
|
|
informuje uprzejmie, że prowadzę poszukiwania, ale nadal książki nie mam, jak już znajdę i przeczytam, to się podzielę wrażeniami - obowiązkowo :)
a tak btw to bez przesady nie jestem Voldemort ;) |
|
Autor |
Kwiecieńka
Użytkownik
Dodane dnia 30.11.2009 08:18 |
|
|
Miła Lady Zadro, obowiązkowość polecanej lektury dotyczyła naturalnie tylko jednej osoby, stąd też towarzyszący tytułowi uśmiech. Moją intencją było jedynie oboczne wskazanie na książkę dość dobrą, której wartość jak sądzę nikomu nie przyniosłaby szkody. pozdrawiam |
|
Autor |
Łucja d
Użytkownik
Dodane dnia 20.11.2009 12:01 |
|
|
Wiesz ja myślę, że cała kontrowersja brzmi w słowie obowiązkowa. Kiedyś były takie czasy, że wszystko było na swój sposób obowiązkowe. Nie lubimy, gdy coś się narzuca, ale też i na złość nie możemy sobie odmrażać uszu ;) ;) rządni wiedzy, aby wyrobić swoje zdanie i ciekawi każdej poezji. Uważam, że każda rywalizacja i przeskakiwanie (już był ktoś znany z tego, że coś przeskoczył) jest wprawdzie siłą napędową i elementem rozwoju, ale w poezji chyba nie to jest najważniejsze, bo jest i niewymierne.(pomijam kiepski warsztat) Jakoś tak sobie myślę, że ważne jest tworzenie własnej jakości i proponowany w tym wątku Amos Oz na pewno ją stworzył wielką.
Zachęcona oczywiście jutro pobuszuję w tym celu ;) ;) Pozdrawiam!
|
|
Autor |
Kwiecieńka
Użytkownik
Dodane dnia 19.11.2009 18:08 |
|
|
Pani Joasiu, cieszę się, że książka się podobała. Zostało napisane, że lektura obowiązkowa, ale przecież nie musi to dotyczyć wszystkich. Ytwory warsztatowo o nieskończoność przeskakujące niejedną osobę publikującą na PP, każda książka w takim razie - a już z pewnością z takim ładunkiem nostalgii i piękna za zmieniającym się światem i ludzkim życiem, jak To samo morze, jest lekturą obowiązującą młodego artystę-poetę. Pozdrawiam |
|
Autor |
Joanna Lech
Użytkownik
Miejscowość: Kraków
Data rejestracji: 14.08.07 |
Dodane dnia 19.11.2009 10:33 |
|
|
Nie wiem, czy taka obowiązkowa:)
Przyznaję się, że czytałam - w skrócie; zdecydowanie chłodne klimaty, kilka wierszy bardziej erotyzujących ( w tym ten przytoczony fragment) czasem jest zaśpiew natchniony :) ale ogólnie dobre, myślę, że warto przeczytać. Z tym, że książka jest raczej trudno dostępna. Przynajmniej w Krakowie. |
|
Autor |
Kwiecieńka
Użytkownik
Dodane dnia 19.11.2009 07:27 |
|
|
nagrody zabijają lub w najlepszym razie wszystko psują, lepiej Amosowi bez nich i tak jest WIELKI, pozdrawiam znających |
|
Autor |
Jarosław Trześniewski-Jotek
Użytkownik
Miejscowość: Mława/Warszawa
Data rejestracji: 01.12.08 |
Dodane dnia 13.11.2009 11:10 |
|
|
Bo i to uczta:) Oz powinien dostac dawno Nobla:)
|
|
Autor |
Lektura obowiązkowa :) |
Kwiecieńka
Użytkownik
Dodane dnia 12.11.2009 13:56 |
|
|
Witam, biorąc pod uwagę ciągle trawiący nas głód poezji i piękna oraz to, że pewna istota z pp, której imienia nie należy wymieniać postanowiła się do mnie nie odzywać, polecam głównie jej, co nie wyklucza także reszty Państwa doskonałą lekturę prozy poetyckiej Amosa Oz pt. To samo morze, rzecz piękna, dla tych którzy znają warta przypomnienia, dla tych z Państwa, którzy nie mieli okazji warta poznania.
Polecam, to jedyna książka poetycka w całym pisarskim dorobku tego wybitnego twórcy.
Ciężko mu
Otwiera oczy z pierwszym promieniem. Łańcuch górski jest
jak kobieta
silna i spokojna, śpiąca na boku po nocy miłości.
Delikatny wiatr, syty siebie, porusza płótnem jego namiotu.
Puchnie, drży jak ciepły brzuch. Wznosi się i opada.
Końcem języka dotyka wgłębienia w śrdoku lewej dłoni,
punktu najbardziej wewnętrznego. To sprawia, że czuje (...)
Fragment w tłumaczeniu Tomasza Korzeniowskiego.
Książkę można dostać za śmiesznie małe pieniądze i przy niewielkim wysiłku, w razie zainteresowania podam wskazówki przez mail, nie chcę bowiem uprawiać jakiegokolwiek marketingu, pozdrawiam i zapraszam na ucztę |
|