poezja polska - serwis internetowy

STRONA GŁÓWNA ˇ REGULAMIN ˇ WIERSZE UŻYTKOWNIKÓW ˇ IMAK - MAGAZYN VIDEO ˇ AKTUALNOŚCI ˇ FORUMSobota, 23.11.2024
Nawigacja
STRONA GŁÓWNA

REGULAMIN
POLITYKA PRYWATNOŚCI

PARNAS - POECI - WIERSZE

WIERSZE UŻYTKOWNIKÓW

KORGO TV

YOUTUBE

WIERSZE /VIDEO/

PIOSENKA POETYCKA /VIDEO/

IMAK - MAGAZYN VIDEO

WOKÓŁ POEZJI /teksty/

WOKÓŁ POEZJI /VIDEO/

RECENZJE UŻYTKOWNIKÓW

KONKURSY 2008/10 (archiwum)

KONKURSY KWARTAŁU 2010 - 2012

-- KONKURS NA WIERSZ -- (IV kwartał 2012)

SUKCESY

GALERIA FOTO

AKTUALNOŚCI

FORUM

CZAT


LINKI

KONTAKT

Szukaj




Wątki na Forum
Najnowsze Wpisy
Proza poetycka
playlista- niezapomn...
Ksiądz Jan Twardowski
Bank wysokooprocento...
Co to jest poezja?
...PP
slam?
Poematy
"Na początku było sł...
Cytaty o literaturze
Ostatnio dodane Wiersze
Delikatny śnieg
Co
Ona jest w górach
O kindersztubie*
Przedustawność
Ostatni seans przed ...
W godzinach dla seni...
Chciejstwo
ujrzane okiem nieuzb...
Samotność
Wiersz - tytuł: Nie na żarty
 
Koperek, masełko i ziemniaczki
to podstawa. Na obiad schabowy
ze zasmażoną kapustką.

Słowo smak. Wiem, że jest to bluźnierstwo,
ale bardzo lubię gotowaną cebulę.
Pomidorowa z makaronem

już paruje parę. Kotlet oczywiście
powinien być utytłany w bułce,
jajku i naszej polskiej

beczkowanej soli.
 
Dodane przez Robert Furs dnia 23.11.2022 14:54 ˇ 21 Komentarzy · 468 Czytań · Drukuj
Komentarze
Robert Furs dnia 23.11.2022 15:10
proszę o przecinki i przycinki,
silva dnia 23.11.2022 16:33
W piramidzie Maslowa kulinaria to podstawa, a smak to jak wiadomo potęga... Pozdrawiam.
Grain dnia 23.11.2022 16:56
w ramach sparowanej pary
zeswatał na nowo nas pomysł taki
jutro jako rzecze Garou
zamiast nóg na bok będą boczniaki

Pozdrawiam, będą flaczki z boczniaków i jajnica - nie z kurkami
konto zablokowane nr 4 z 2023 dnia 23.11.2022 16:57
Takie dogadzanie - to chwyty sybaryty, ale ile miłości w szczególe😉! . Kotlety bite ( jak to mówią) do nieprzytomności. A i sól życia musi być, koniecznie z beczką, żeby można było rzec, że kogoś się naprawdę już zna. (Zrobiłeś smaka, Autorze🤗), pozdrawiam serdecznie((:, D.
adaszewski dnia 23.11.2022 18:16
Kraj kwitnącego buraka ma swojego Kohelata? Tak!, Kohelata. Kiedy ów mędrzec wyżalił się do końca, zauważył, że jedno, co wart, to dobrze zjeść i wypić.
konto zablokowane nr 4 z 2023 dnia 23.11.2022 18:49
Ooo, a Pan Cogito inaczej - odda /bez żalu smak jadła i smak głodu/, pozdr.😉, D.
konto zablokowane nr 4 z 2023 dnia 23.11.2022 19:26
(Robercie, mój drugi komentarz odnosi się do Twojego wiersza, pzdr.).
Robert Furs dnia 23.11.2022 23:28
silva - w piramidzie Masłowa na samym szczycie mamy potrzeby samorealizacji, a jakoś tak jest, że lubię kucharzyć i sprawia mi to olbrzymią przyjemność, a najbardziej mnie cieszy, gdy potrawa przygotowana przeze mnie smakuje współbiesiadnikom, :) pozdrowionka,
Robert Furs dnia 23.11.2022 23:33
Grain - a propos rzeki, bardzo lubię ryby, często kupuję nieznany mi gatunek tylko po to, aby spróbować, :)
Robert Furs dnia 23.11.2022 23:41
Dagny - tak na prawdę nie przepadam za kotletami schabowymi, ale peel owszem, i niech już tak ma, niemniej w tej parze, jak zauważyłaś, bez beczki soli ani rusz, :) pozdrowionka,
Dawid Drapisz dnia 24.11.2022 21:50
pachnie dobrą polityczną kuchnią i solą w oku sąsiada :D

czule :)
Robert Furs dnia 25.11.2022 00:12
adaszewski - jaki kraj taki Kohelet, a w tych okolicznościach nawet marność nie równa się marności,
Robert Furs dnia 25.11.2022 00:39
Dagny - u Herberta smak każe; wyjść, skrzywić się i wycedzić szyderstwo, bo w końcu sól ziemi, to nie przyprawa kuchenna, :) dzięki za powrót,
william riker dnia 27.11.2022 16:00
To wygląda jak schabowy wyborczy, w końcu przez żołądek można osiągać różnorakie cele. Ciekawa metafora. Pozdrawiam.
Robert Furs dnia 27.11.2022 22:13
Vagirio - pod warunkiem, że polityka może być dobra, na pewno jest korzystna, :) pozdr,
Robert Furs dnia 27.11.2022 22:15
william riker - nie samym chlebem człowiek żyje, czasem potrzebuje igrzysk, :) pozdrawiam GF,
Maciej Sawa dnia 28.11.2022 03:40
Ze zasmażoną...parowanie parą mi zupełnie nie leży. Bez tytłania w mące?
Robert Furs dnia 28.11.2022 12:40
Maciej Sawa - Ze zasmażoną... - wiem, że pisownia z przyimkiem: ze czy z, w niektórych zbitkach bywa nieciekawa, zwłaszcza, że w mowie potocznej wiele osób popełnia tu kardynalne błędy - mnie ta zbitka nie przeraża, nie przestrasza,

parowanie parą - to zabieg celowy, oczywiście można by zapisać; łączeniem w pary, kojarzeniem (par), ale tym samym, pozbyłbym się osobliwości leksykalnej, według mnie ciekawej, chociaż jak widać kontrowersyjnej,

utytłany - słówko to ma w wierszu znaczenie negatywne, - to celowy zabieg, bez niego zadanko straciłoby zamierzony cel,
Maciej Sawa dnia 28.11.2022 14:22
Ok, niech Ci będzie ;)))

ps. nie "czepłem" się tytłania (bo ono akurat fajne), pytanie stawiam - gdzie do cholery mąka?! ;)
Robert Furs dnia 30.11.2022 21:24
Maciej Sawa - mąkę schowałem w niedopowiedzeniu, :)
Robert Furs dnia 30.11.2022 21:25
pozdrawiam Was Drodzy Państwo, dziękuję wszystkim za; wpisy refleksje, uwagi :),
Dodaj komentarz
Zaloguj się, żeby móc dodawać komentarze.
Pajacyk
[www.pajacyk.pl]
Logowanie
Nazwa Użytkownika

Hasło



Nie jesteś jeszcze naszym Użytkownikiem?
Kilknij TUTAJ żeby się zarejestrować.

Zapomniane hasło?
Wyślemy nowe, kliknij TUTAJ.
Aktualności
Szacunek dla tych, k...
Jubileusz
XII OKP im. Michała ...
OKP Festiwalu Litera...
VII OK Poezji dla Dz...
OKP "Środek Wyrazu" ...
XVIII Konkurs Litera...
REFLEKSY XVII Ogólno...
XXXIX OKL im. Mieczy...
Wyniki XLIV OKP "O L...
Użytkownicy
Gości Online: 32
Brak Użytkowników Online

Zarejestrowanych Użytkowników: 6 439
Nieaktywowani Użytkownicy: 0
Najnowszy Użytkownik: chimi

nie ponosimy żadnej odpowiedzialności za treść wpisów
dokonywanych przez gości i użytkowników serwisu

PRAWA AUTORSKIE ZASTRZEŻONE

copyright © korgo sp. z o.o.
witryna jako całość i poszczególne jej fragmenty podlegają ochronie w myśl prawa autorskiego
wykorzystywanie bez zgody właściciela całości lub fragmentów serwisu jest zabronione
serwis powstał wg pomysłu Piotra Kontka i Leszka Kolczyńskiego

71918834 Unikalnych wizyt

Powered by PHP-Fusion v6.01.7 © 2003-2005