W zimnym hajmie przy zapiecku
siedzi Janusz postrzępiony
Schätze prycha po niemiecku
chciałby bliżej byłej żony
pracy nie chce a w niedzielę
narodowym pierdu brzęczkiem
na socjalu pod Tankstelle
po Samsona i wódeczkę
potem wraca na kwaterę
wursta mamle słucha radia
już bez zębów i nadziei
myli słowa partia z patria
Czas jak Spätzle włazi drzazgą
taki miękki jednak kłuje
co ma zrobić z wyobraźnią
z tym co widzi i co czuje
dziadek zdunem był w oflagu
uczył Szwabów lepić z gliny
ale Janusz tylko ja ja
wie co znaczy toś powinien
dzieci dawno zapomniały
gdzie ma serce jak wygląda
miał budować dom wspaniały
teraz to Schluss klapa sonda
wnet przekaże wieści nowe
nie z księżyca lecz z żołądka
gorzkie treści wątrobowe
pusta szklanka psia pogoda
Już mu język staje w gardle
słyszy w drzwi niby pukanie
czyżby ona teraz nagle
powróciła tu nad ranem
nie to zwida z hinterhauzu
byle ze mną się napiła
sam ze sobą już nie mogę
tylko z tobą moja miła
Ten co myśli że to koniec
bliskim druhem jest Janusza
morał z tej ballady taki
siedzisz w miejscu świat się rusza
Tengen, 1 grudnia 2018
Dodane przez Ooo
dnia 02.12.2018 05:37 ˇ
11 Komentarzy ·
765 Czytań ·
|