"Miłości nie można wyjaśnić", krzyczała.
Ale jeżeli się nie próbuje,
gdyby się nie próbowało, gdzie byśmy byli?
Per Orlov Enquist "Strącony anioł"
oglądali jak gwóźdź szedł przez wszystkie jego ciała
owinięte zapachem octu i heblowanego drewna
jeden z żołnierzy włócznią przebił bok jego
i zaraz wyszła krew
i woda stała się jak potok gór Judei
przy którym tańczą Sulamitki
a uczniowie pozwalają na to
by obmywała im stopy
choć jedzą brudnymi rękoma
nad brzegiem wśród otoczaków ktoś się rodzi
mówi się że to dzieci dla Abrahama
kładziemy się w kołysce rzeki
a ona nadaje nam imiona w swoim
języku trudnym do spamiętania
dobrze gdy trudno
pamiętać własne imię
Dodane przez meriba
dnia 29.08.2007 09:49 ˇ
9 Komentarzy ·
1062 Czytań ·
|