Nazwy miast, co wśród innych wiodą prym,
Niech pieszczą uszy znacznością doczesną.
Nie samo trwa przez wieki miasto Rzym,
Ale człowieka we wszechświecie miejsce.
To o nie toczą zmagania cesarze,
Dla niego dają kapłani iść w bój,
Godne pogardy, jak na polu gnój,
Są też bez niego domy i ołtarze.
1914
                                                  przełożył Maciej Froński
Dodane przez Maciek Froński
dnia 13.10.2016 11:27 ˇ
4 Komentarzy ·
596 Czytań ·
|