poezja polska - serwis internetowy

STRONA GŁÓWNA ˇ REGULAMIN ˇ WIERSZE UŻYTKOWNIKÓW ˇ IMAK - MAGAZYN VIDEO ˇ AKTUALNOŚCI ˇ FORUMPoniedziałek, 06.05.2024
Nawigacja
STRONA GŁÓWNA

REGULAMIN
POLITYKA PRYWATNOŚCI

PARNAS - POECI - WIERSZE

WIERSZE UŻYTKOWNIKÓW

KORGO TV

YOUTUBE

WIERSZE /VIDEO/

PIOSENKA POETYCKA /VIDEO/

IMAK - MAGAZYN VIDEO

WOKÓŁ POEZJI /teksty/

WOKÓŁ POEZJI /VIDEO/

RECENZJE UŻYTKOWNIKÓW

KONKURSY 2008/10 (archiwum)

KONKURSY KWARTAŁU 2010 - 2012

-- KONKURS NA WIERSZ -- (IV kwartał 2012)

SUKCESY

GALERIA FOTO

AKTUALNOŚCI

FORUM

CZAT


LINKI

KONTAKT

Szukaj




Wątki na Forum
Najnowsze Wpisy
Chimeryków c.d.
Monodramy
FRASZKI
,, limeryki"
Co to jest poezja?
EKSPERYMENTY
playlista- niezapomn...
"Na początku było sł...
Ksiądz Jan Twardowski
Bank wysokooprocento...
Ostatnio dodane Wiersze
Żywopis
Władcy
Wartość
Ewa i wąż (bajka)
Jak to jest
Tetryczadła
Niezmiennie i Słodka
Krótkie pożegnanie d...
Miauczenie zwrotne
fornir
Wiersz - tytuł: * * * (to tylko smuga)
to tylko smuga siostro
to smuga na niebie
 
bosko
 
bosko siostro
szklanka płynu mięso na chlebie
 
najukochańsza moja królik karmiony długim źdźbłem albo sześć powiedział gołąb zabity przez gładkich braci królik najukochańsza moja tymianek curry pieprz
 
kawa goździki papryka ostra od wtorku moja nie powiesz mi najdroższa słowa miód trochę soli czosnek najukochańsza kończy się cebula wyschnięta piana trawa piach
 
najdroższa moja ukochana pieprz ziarnisty najsłodsza gołąb królik karmiony długim źdźbłem
 
liście laurowe ziarno kawy wyschnięta piana ziele piach kardamon imbir cukier i wanilia

kawa goździki ty ułożysz resztę powiedział królik zabity cynamon czosnek karmiony
długim źdźbłem imbir przez gładkich braci biały brązowy cukier suchy miód
 
to tylko smuga siostro
to smuga na niebie
 
bosko
 
bosko siostro
szklanka płynu mięso na chlebie

Dodane przez małgorzata sochoń dnia 28.04.2016 17:28 ˇ 12 Komentarzy · 769 Czytań · Drukuj
Komentarze
silva dnia 28.04.2016 22:31
Intryguje mnie ten tekst, nie umiem nazwać podmiotu lirycznego. Przydałby się tytuł jako podpowiedź. Zrymowana klamra obejmuje ciągi wyrazowe, które można by przypisać zdziecinniałemu kucharzowi lubiącemu Alicję? Dla kogo szklanka płynu mięso na chlebie jest czymś nadzwyczajnym? Dla więźnia obozu koncentracyjnego? To jego bajanie o smakach i przyprawach? Dziecko nie używałoby nazw tylu przypraw. Pewnie chodziło o konsternację czytelnika. To się udało, wiersz raczej nie. Pozdrawiam.
Mithotyn dnia 29.04.2016 06:54
...Jar Jar Bings?
milo i ja dnia 29.04.2016 12:23
odjazdowe wersy
i nie zgodzę się, że się nie udał: po prostu wymaga dopracowania.
ale jest zajawka i klimat upchnięty między obłędną wersyfikację
Robert Furs dnia 29.04.2016 13:34
ciekawa koncepcja, :) pozdr,
małgorzata sochoń dnia 29.04.2016 17:59
silva - zaskoczyły mnie Twoje przemyślenia, a szczególnie te zdania: "Dla kogo szklanka płynu mięso na chlebie jest czymś nadzwyczajnym? Dla więźnia obozu koncentracyjnego?" Dosyć daleko odbiegłaś od mojej koncepcji.
Myślę, że świat zmysłów może sprawić, że nawet kanapka staje się czymś nadzwyczajnym. A czasem jest.
Wyobraź sobie np., że pierwszy raz w życiu pieczesz boczek, który wcześniej przyprawiłaś czosnkiem, majerankiem. Wyobraź sobie, że jesteś w kuchni, boczek piecze się, przyprawy rozgrzewają i mieszają z parą, a ta wydobywa się przez szczeliny piekarnika. Ty stoisz w otwartym oknie, czujesz ten zapach. Do tego dochodzą inne wonie, np. kwitnących, owocowych drzew. Jest błękitne niebo. Na nim smugi kondensacyjne zostawione przez odrzutowce zostawiły dziwny znak.
Wreszcie wyjmujesz mięso z piekarnika, odkrajasz gorący plaster, kładziesz go na chlebie i do widoku z okna, zapachów, dochodzi jeszcze smak. Zatapiasz zęby w gorącym jeszcze mięsie, tłuszcz spływa po Twoich palcach, po brodzie. Oblizujesz palce.
Dzięki zmysłom nawet zwykła kanapka może być niezwykła. A taka, z pierwszy raz przez Ciebie samą upieczonym mięsem - ? Taka, z której jesteś dumna -?
Ja nie jestem za bardzo mięsożerna. Ale potrafię sobie wyobrazić taką sytuację. Zapachy są dla mnie bardzo ważne. Czuję ich smaki.
Na Twoje pytanie "Dla kogo szklanka płynu mięso na chlebie jest czymś nadzwyczajnym?" Odpowiedziałabym - dla każdego, kto ma rozwinięte zmysły.
Odniesienie do więźnia obozu koncentracyjnego wydaje mi się w przypadku tego tekstu niewłaściwe. Ale, oczywiście, masz prawo do każdego pytania, każdej wątpliwości. Ja tylko napisałam i opublikowałam tekst i cieszę się, że go przeczytałaś, zostawiłaś pod nim kilka słów.

Mithotyn - tak! Nareszcie wiem.

milo i ja - dzięki! To i tak drugie podejście. Wersja pierwotna ma już cztery lata. Myślę, że za kolejne cztery znowu coś zmienię. Pewnie skrócę.
Jest przynajmniej powód, żeby dożyć tej chwili:)

Robert Furs - dziękuje, pozdrawiam również.
silva dnia 29.04.2016 18:19
Małgorzato, dziękuję za obszerne ukierunkowanie, ale nadal wydaje mi się, że te smaki i zapachy są zbyt nieuporządkowane, nawet jeśli się weźmie pod uwagę hiperbolizację. Wanilia, ziarna kawy, piach- dla mnie to nadal raczej kuchnia zwariowanego kucharza, jakiegoś brata Alicji... Nadchodzi czas grillowania, więc może się sprawdzi. Pozdrawiam.
moderator4 dnia 29.04.2016 19:30
Na prośbę Autorki usunąłem występujące dotąd w ósmym wersie słowo "ocet" i znajdujący się za nim przecinek oraz skorygowałem "Imbir" na "imbir" w szóstym wersie (licząc od dołu)

Pozdrawiam.
małgorzata sochoń dnia 29.04.2016 20:29
Szanowny moderatorze4, dziękuję bardzo!

Niestety, podczas nanoszenia wyżej wymienionych poprawek w tekście zaszły dodatkowe zmiany.
Słowo imbir, które było trzecim słowem w wersie szóstym (licząc od dołu) jest teraz wraz z długim źdźbłem w wersie siódmym.
Układ słów w tym pozornie nieuporządkowanym tekście jest jednak ważny. Bardzo proszę o umieszczenie słów "długim źdźbłem imbir przez" z powrotem w szóstym wersie.

Przed zmianą literki szósty wers wyglądał tak:

długim źdźbłem imbir przez gładkich braci biały brązowy cukier suchy miód

Liczę na wyrozumiałość i - dziękuję.
moderator4 dnia 29.04.2016 23:29
Pierwotna treść szóstego wersu została przywrócona. Przepraszam za jego przypadkowe wypaczenie w trakcie dokonywania poprzedniej edycji.

Życzę miłego wieczoru :)
silva dnia 30.04.2016 11:55
Małgorzato, współbrzmisz z Grochowiakiem:

Bo życie
Znaczy:

Kupować mięso Ćwiartować mięso
Zabijać mięso Uwielbiać mięso
Zapładniać mięso Przeklinać mięso
Nauczać mięso i grzebać mięso

I robić z mięsa I myśleć z mięsem
I w imię mięsa Na przekór mięsu
Dla jutra mięsa Dla zguby mięsa
Szczególnie szczególnie w obronie mięsa

To z "Płonącej żyrafy" , pozdrawiam.
Niepoprawna optymistka dnia 30.04.2016 12:45
Ciekawy temat i jego ujęcie, jak słusznie zauważyła silva może się skojarzyć z Grochowiakiem.
W każdym razie wiersz bardzo sensualny,
który mnie zatrzymał i jestem na siebie zła, że
dopiero teraz go doceniłam, pierwszy raz jakoś mniej,
dopiero po kolejnym czytaniu dostrzegłam
bardziej jego urodę.

Pozdrawiam serdecznie:)
małgorzata sochoń dnia 01.05.2016 09:30
moderator4 - dziękuję:)

silva - możliwe, że pisaliśmy będąc w podobnym nastroju (S.G. i ja). W odp. inny fragment "Płonącej żyrafy":

Tak
To jest coś
Biedna konstrukcja człowieczego lęku
Żyrafa kopcąca się pomaleńku
Tak
To jest coś

(...)

Ciemna mogiła człowieczego nieba
Tak
To jest coś


Niepoprawna optymistka - miło mi w takim razie. I - pozdrawiam:)
Dodaj komentarz
Zaloguj się, żeby móc dodawać komentarze.
Pajacyk
[www.pajacyk.pl]
Logowanie
Nazwa Użytkownika

Hasło



Nie jesteś jeszcze naszym Użytkownikiem?
Kilknij TUTAJ żeby się zarejestrować.

Zapomniane hasło?
Wyślemy nowe, kliknij TUTAJ.
Aktualności
XVIII OkP o "Cisową ...
V edycja OKP im. K. ...
poezja_org
Spotkanie Noworoczne
Nagroda Literacka m....
VII OKL im. Bolesław...
XVIII Konkurs Liter...
Zaduszki literackie
U mnie leczenie szpi...
XXIX OKL Twórczości ...
Użytkownicy
Gości Online: 6
Brak Użytkowników Online

Zarejestrowanych Użytkowników: 6 438
Nieaktywowani Użytkownicy: 0
Najnowszy Użytkownik: Notopech

nie ponosimy żadnej odpowiedzialności za treść wpisów
dokonywanych przez gości i użytkowników serwisu

PRAWA AUTORSKIE ZASTRZEŻONE

copyright © korgo sp. z o.o.
witryna jako całość i poszczególne jej fragmenty podlegają ochronie w myśl prawa autorskiego
wykorzystywanie bez zgody właściciela całości lub fragmentów serwisu jest zabronione
serwis powstał wg pomysłu Piotra Kontka i Leszka Kolczyńskiego

67219993 Unikalnych wizyt

Powered by PHP-Fusion v6.01.7 © 2003-2005