Bóg się rodzi
"Bóg się rodzi, moc truchleje"
Świętość nową ma odsłonę;
- Świat ogarnia podniecenie,
dni Herodów policzone.
Osioł ryczy w uniesieniu,
wszak nie widział nigdy dotąd,
tak świecącej jasno Gwiazdy
w ciemną, mroźną noc grudniową.
Baran połknął też bakcyla,
ryk mu z piersi się wyrywa;
- Nigdy nie dał by nikt wiary,
że tak Gwiazda łeb rozpali.
Drżą ze strachu Trybunały,
w których miłosierdzia brak,
bo Jezusek chociaż mały
kreśli światu nowy ład.
Dodane przez viviana
dnia 19.12.2015 06:59 ˇ
11 Komentarzy ·
596 Czytań ·
|