urodził się w berlińskim zoo
ma dość liczną rodzinę rozproszoną po świecie
czyli po ogrodach zoologicznych
odkąd schwytano jego przodka Mohmana
dzikiego kota barwy obłoków
i zmuszono do przedłużania gatunku
zniewolonego
biały tygrys
wspaniały nosiciel upośledzonego genu
wielka rzadkość podobnie jak prawdziwa odwaga
obecnie przebywa w Nyíregyházie
dlatego wśród krewnych uchodzi za światowca
wiedzie bezpieczne ustabilizowane życie
przesuwające się niczym w fotoplastykonie
poklatkowo
codzienny miękki obchód tigerlandu
stożek piachu martwy krzew cztery sztywne drzewa
zdrowe posiłki o stałej porze
zwiedzający mają okrągłe źrenice i wytykają go palcami
dawno przestał dziwić się ich współczuciu
pewnej nocy opiekun pił dłużej niż zwykle
rankiem nie domknął furtki
biały tygrys stanął nad krawędzią przepaści
Ikar szybował na skrzydłach barwy obłoków
śnieżne ciało przywarło szczelnie do znajomej trawy
pachnącej przyschniętym moczem
jakby chciało przytrzymać pazurami uciekającą ziemię
trwało to latami
wieczorem opiekun wytrzeźwiał zupełnie
zaryglował klatkę ale bez zdziwienia
biały tygrys wydał mu się bielszy
może był już martwy
przypominał srebrny liść osiki
gdy tak leżał wśród piór barwy obłoków
znam wiele białych tygrysów
zamieszkujących tereny centralnej Europy
choć jest to gatunek wymierający
podobno
|