piekło
męstwo bytu
w negacji istoty
w rozpaczy niebytu
ostatecznej egzystencji
dotknięte w strukturze
wolnego poznania
zgodnie z jego prawem
wolnego wyboru
Agamemnon
"Chrystus nie może światły niebieskimi
Przebić na wylot ... te globowe męty
Ciągle latają jak mgły blisko ziemi
I sobą tworzą kształt nikły, nie święty...
Biada ci jeśli nie aniołowymi
Duchami będziesz jak harfa natchnięty,
Żywota twego cele będą marne
Gwiazdy przy zgonie smętne niebo czarne".
Rzekła, a jam się we śnie pytał znowu
O inne światła...
Juliusz Słowacki
Dodane przez Agamemnon
dnia 07.06.2015 05:42 ˇ
1 Komentarzy ·
400 Czytań ·
|