panie Boże który stworzyłeś
ropę naftową na chwałę konsumpcji
a ja toczę ją ze wszystkich żył
stawiam między nami znak równości
stworzyłem Ekonomię
jestem bogatą jednostką samotną i szczęśliwą
wspieram silnych eliminuję niedostosowanych
handluję niewolnikami kupuję polityków
sprzedaję dezinformację
ecce homo
jako przedstawiciel tego samego gatunku
wybrańców giełdy walczę
o jaskinię i najwykwintniejsze zabawki
uzbierane w liczbie ponad wyobrażenie
umrę wśród nich na brak tlenu
udusi mnie własny krawat
który zaciskałem na szyjach czarnych owiec
szkoda że dusza nie jest ciałem
stałym kapitalizm na pewno by sobie i z tym
poradził
*Herbert Spencer
|