( z cyklu: poezja filozoficzna)
***
zachodnie Słońce zgniło
i nie ma w nim Ducha.
w Spróchniałym Ulu pszczoły
podobne do Szczura
Słodzikiem się żywią
Agamemnon
30.05. 2013 15:34
***
miałem czas na Niewinność
przede mną Wielka Ziemia
i doświadczenie ethosu jak Granica Poznania
- biegną - w jednym promieniu - Złotych Grali -
tam jeszcze większa postać Trwania
wśród Sianożęci i bielszej stronie Śniegu
Prawdę o prawach Drogi rozpoznał mój Rozum
- Czas Ziemi zatrzymał się
jak Drzwi zamknięcie
i w Nieśmiertelność poszedł dalej
Agamemnon
25.05.2013 2:02
***
starzec o białych włosach
spojrzał na północ
lecz nie widział północy
mijały minuty jak gwiazdy królewskie
a on w starożytnym zwierciadle czasu
niejasno rozpoznawał to co rzeczywiste a niewidzialne.
spojrzałem mu w oczy
a on milczeniem odrzekł - zawsze byłem młody.
a potem dodał - struktura materii odsłaniała tylko częściową odpowiedź.
Agamemnon
08.04.2013 21:40
Dodane przez Agamemnon
dnia 11.10.2014 12:24 ˇ
7 Komentarzy ·
452 Czytań ·
|