Pompeje
żywe i martwe zarazem
poddane losowi
posłuszne wyrokom
zastygły kryjąc wewnątrz
kształt pogrzebanych ciał
gdzie byli profeci
gdy na zboczach Wezuwiusza kwitły oliwki
pieszczone skwapliwą dłonią ogrodnika
a w lupanarach na ścianach
tańczyły nagie Flagellee i Bacchante
kwitła miłość wolna od wstydu?
Pompeje
żywe i martwe zarazem
kiedy w południe
śmiercionośny deszcz lapilli
wstrzymał bieg życia
pod grubą płachtą pyłu uwięził
czas
Feniks
jedyny świadek zagłady
zdumiony faktem że miasto nie podnosi się
z popiołów
buduje własny stos
roznieca ogień od nowa
w kuli mirry kryje cząstki swojego przodka
czekając na kolejne
zmartwychwstanie
ale miasto
pod warstwą kamieni
toczy niewidzianą ludzkim okiem
historię
a znudzony ciągłym ożywaniem Feniks
czeka na kolejny wschód słońca
Pompeje
żywe i martwe zarazem
ziemia umarłych
ziemia zmartwychwstania i życia
Dodane przez Mana
dnia 16.06.2013 17:42 ˇ
3 Komentarzy ·
432 Czytań ·
|