Egoista wybierze dobro, tyle że własne
Hedonista dobro bedzie probowal znalezc w kazdej z chwil ulotnych
Pracoholik wybrałby uznanie
dla swojej pracy jako najważniejsze dobro
Moralista w udręczaniu się ukryje
W krytyce obiektywnej oprze swoje dążenie do dobra
Lojalista poświęceniem w grupie będzie szukał oparcia,
które uzna za wyżyny dobra
Opiekun dawaniem siebie pragnie
otrzymać podobne dobro
Mediator w realizacji cudzych pragnień
będzie widział dobro swoje i cel główny
Mózgowiec powie, że człowiek posiąść może dobro
poprzez wspinanie się na wyżyny wiedzy wszelakiej
A na końcu
Został mi Artysta
biedak, w duchowym umartwianie się
(odkrywaniu) główne dobro widzi
I wszyscy będziemy mieli racje. Każda z tych części życia z osobna wartościowa jest, gdy uzupełnione są o resztę.
Dodane przez BarnabaPisarczyk
dnia 09.03.2013 01:09 ˇ
8 Komentarzy ·
629 Czytań ·
|