Pan Trener to był prosty człowiek
o twarzy okrągłej jak futbolówka i czerwonej
jakby się złościł ciągle
nogi miał krzywe jak dwa sierpy
dlatego szeptano za plecami, że się w siodle urodził
(i dlatego być może kariera piłkarska nie była mu pisana)
Pan Trener miał zwyczaj mawiać,
że "na boisku gra się głową"
i że Niemcy są lepsi od nas
choć wyrośli na margarynie z NRD
(czego przyznam się nie rozumiałem)
Pan Trener lubił westerny
najbardziej te z Gary Cooperem
zdradził mi to ojciec, kolega z Jego szkolnych lat
dlatego też jestem przekonany
że gdy dostał wylewu
prowadząc trening w tamto sierpniowe popołudnie
gdy tak leżał bezwładnie śliniąc się na murawę
pomyślał sobie zapewne
że to dobry dzień na śmierć
Dodane przez patron
dnia 27.03.2012 19:43 ˇ
3 Komentarzy ·
494 Czytań ·
|