z pasją mima ćwiczę grymas
namiętny rachunek wydatnych kości
już szeleści język gestów
suchy bilans lat czterdziestu
potomek pradziadka Cyryla
koniuszego w hrabiowskiej stajni
dziadka Józefa który potrafił zachować trzeźwość
w komunistycznej gorzelni
i w końcu Mieczysława za którego służby
nikt nie zginął na posterunku rażony prądem
mam ten sam gest
szeroki jak połacie Ziemi
od Łemkowszczyzny po Zachodnie Pomorze
gdzie rozrzucone są groby przodków
chylę czoła przed historią
umiałbym teraz okazać matce miłość
gdyby cierpliwie żyła
tyle tylko trzeba
pod anonimową liczbą gwiazd
Dodane przez samozrzejmie
dnia 09.02.2012 00:17 ˇ
5 Komentarzy ·
600 Czytań ·
|