Ojcze, przebacz im, bo nie wiedzą, co czynią. (Łk 23, 34)
I
gdyby ludzie byli mądrzejsi
nie byłoby dylematów moralnych
bóg tworząc świat nieporadny
powinien go zbawić
II
czy wolna wola
nie jest kpiną
z twojej strony
diabeł bardziej ludzki
klęczymy
w obawie przed sobą
rachunki rosną
umieramy na kredyt
III
ile sensu
mają ulice
po których
będą biegać mordercy
(boga)
tłumacze grzechów
na język agresji
w świetle
wydanego im
agresora
IV
czekam na dzień
w którym spalimy świątynie
za Jezusa Chrystusa
za potop i szyderstwa
które patrzą
na nas z luster
boże usłysz mnie
zobacz
doskwiera bezsens
nie potrafię choć pragnę
ściąć biblijne drzewo
gotowy na walkę
aby zniszczyć przemoc
która przecież
nie rodzi się z niczego
Piaseczno, wrzesień 11
Dodane przez Arti
dnia 02.09.2011 17:35 ˇ
9 Komentarzy ·
796 Czytań ·
|