Alfabet to tylko instrument
Którym się przenosi słowa
Lecz jako podstawowy akcent
Jako stworzyła go głowa
To miłość nośnikiem poezji
Ta która od wieków gotowa
Ponad językami wersami
Była i jest przedpotopowa
Rodzaj mnożenia się słów
Właśnie nie z serca płynących
Jakoby na ziemi kontynentów
Gdzie granice stwierdzających
I gatunek serdeczności
Gramatycznie wyodrębnionej
Dokonuje oceny sprawiedliwości
Piśmiennie poprawnej
A że pismo nie może dogonić ducha
Stąd tyle zbiorów nigdy nieskończonych
I zagłębia się metafora
Inwencją zauroczonych
Dodane przez kenezmajnas
dnia 11.03.2011 17:31 ˇ
3 Komentarzy ·
614 Czytań ·
|