Najpierw gruczoły umiejscowione w jamie gębowej zwane śliniankami produkują ślinę zawierającą wodę w około 99% i związki nieorganiczne takie jak kation sodu, kation potasu, anion chloru, mucynę ułatwiającą połykanie pokarmu i enzymy trawienne: mucynę, ptialinę, maltazę i liozozym. Następnie, gdy zgromadzona ślina wypełnia jamę gębową, wargi, czyli zwieracze otworu gębowego naprężają się. W tym samym czasie płuca dokonują kompresji powietrza. Uzyskane ciśnienie pozwala wyrzucić zgromadzony produkt gruczołów, po uprzednim zwolnieniu zwieraczy, na wybranego osobnika. Wszystkie powyższe czynności wymagają skupienia, starannej koordynacji
i długoletniego treningu. Ale warto, bo opluty podlega działaniom enzymów trawiennych, można więc twierdzić, że w ten sposób zaczynamy kogoś trawić. A stąd już tylko krok do przyjaźni. Proste, prawda?
|