Rządzi nią siła ciążenia;
mimo, że przeciwstawia się harmonii,
pnie się ku kruszejącej osobowości -
drobiazgi noszą prymitywizm za kołnierzem;
pragnie dominować nad bryłą gotyku,
choć i on stał się ofiarą
nieustannych zabiegów plastycznych.
Światło operuje w doskonale wyposażonym tle,
przez demoniczne oczy parterów zaglądają chwile:
cytat,
odniesienie,
aluzja,
wszystkie (w gruncie rzeczy) przeciwstawne
ciążeniu.
Nad ostatnią gałęzią echa
fala ciężka od skojarzeń,
przez dłuższą chwilę tuli do piersi
finał ostatniej sylaby.
Piotr Paschke
Dodane przez Piotr Paschke
dnia 21.11.2008 10:07 ˇ
2 Komentarzy ·
684 Czytań ·
|