człowiek jest tajemnicą współrzędnych
w przestrzeni dwóch wyciągniętych dłoni
wciąż gotowych do poszukiwania
wciąż określających stosunek do innych
wzbudzając emocje zachwytu lub nienawiści
dobro jest czytelne i zawsze skuteczne
proste jak droga pomiędzy dwoma punktami
tyle jest w nas doskonałości ile trudu nad ułomnością
jest w człowieku obszar gdzie miłość gości na stałe
stawia wymogi uczy świętości bycia chlebem
zmusza do czytania znaków wieczności
w tym co najmniejsze gotowe służyć drugiemu
człowiek jest póki co odbiciem Boga
czy chce czy też nie
ma Go w sobie
jest tajemnicą odwiecznego istnienia
choć w jednym ma wolność zupełną
sam może zniweczyć swoje życie
Dodane przez kazek
dnia 26.10.2008 10:16 ˇ
2 Komentarzy ·
480 Czytań ·
|