Autor |
RE: "pęknięcia" - tomik Katarzyny Zając |
Katarzyna Zając - ulotna
Użytkownik
Miejscowość: Ozimek
Data rejestracji: 12.08.08 |
Dodane dnia 10.08.2011 16:18 |
|
|
Łucjo, dzięki! :). książeczka już jest, a teraz najważniejszą sprawą jest to, jak zostanie przez Was przyjęta :). |
|
Autor |
Łucja d
Użytkownik
Miejscowość: Poznań
Data rejestracji: 29.10.08 |
Dodane dnia 10.08.2011 14:23 |
|
|
Kasiu GRATULUJĘ i trzymam kciuki za dalsze losy " pęknięc" niech pękają we właściwym kierunku, ku górze :) Niecierpliwie czekam na tomik i pozdrawiam serdecznie |
|
Autor |
Katarzyna Zając - ulotna
Użytkownik
Dodane dnia 08.08.2011 12:46 |
|
|
Elu, cieszę się, że moja przesyłka już dotarła i dziękuję za gratulacje :). liczę, że jeszcze podzielisz się ze mną wrażeniami... :).
lulabajko, bardzo miło mi to czytać, bardzo :). pozdrawiam! :) |
|
Autor |
lulabajka
Użytkownik
Miejscowość: Warszawa
Data rejestracji: 15.09.09 |
Dodane dnia 08.08.2011 09:02 |
|
|
oczywiście Gratuluję :) niektóre wiersze pamiętam z portalu, ale całość tworzy spójny zapis. bardzo subtelny, indywidualny. czytanie tego tomiku, to jak odkrywanie kolejnych pęknięć, bardzo osobistych. dla mnie, czytelniczo, to spotkanie z autorem zawsze jest największą wartością.
i niech się tomik niesie.
serdecznie pozdrawiam
/lu |
|
Autor |
Elżbieta
Użytkownik
Miejscowość: Darłowo
Data rejestracji: 04.01.09 |
Dodane dnia 08.08.2011 08:58 |
|
|
Kasiu, zapracowałaś solidnie, więc należy się :)
Gratuluję i...
przymierzam się do czytania :) |
|
Autor |
Katarzyna Zając - ulotna
Użytkownik
Dodane dnia 07.08.2011 16:15 |
|
|
Półksiężycu, w tej chwili cieszę się, że książeczka już jest :). myślę, że odbiór czytelników i dystans jaki przyniesie upływ czasu, pomoże mi spojrzeć na nią inaczej, nauczyć się czegoś nowego o sobie i swoim pisaniu. daj znać, gdy "pęknięcia" dojdą, jestem bardzo ciekawa Twojej opinii :).
Bożeno, dziękuję za gratulacje :). spokojnie - do sodówki mnie daleko ;). czekam na opinie czytelników, jestem ciekawa, jak odbiorą mój debiut - zwłaszcza Ci którzy czytają mnie nie od dzisiaj :).
kropku, dziękuję :). też mam przekonanie, że teraz będzie lżej, inaczej... zapraszam do czytania :) |
|
Autor |
kropek
Użytkownik
Miejscowość: Bartoszyce
Data rejestracji: 27.08.08 |
Dodane dnia 07.08.2011 09:53 |
|
|
cieszy każdy sukces. ten także.
pierwsze koty za płoty!
zapewne teraz będzie już łatwiej.
powodzenia, najlepszego!
będę czytał. będę.
każdy głupiec wysila się, aby obrzydzić sobie swój los |
|
Autor |
Bożena
Użytkownik
Miejscowość: Warszawa
Data rejestracji: 22.08.07 |
Dodane dnia 07.08.2011 08:05 |
|
|
Katarzyno, jeszcze raz, moje gratulacje. Po tylu konkursach,
po zajęciu w nich wielu prestiżowych miejsc, oczywistym jest taki punkt kulminacyjny. Zasłużony całkowicie.
Ja zawsze daleka jestem od sodówki, i oby nikogo
nie zatrzymała w miejscu. Tomik, to tylko jeden z etapów, potwierdzenia talentu, włożonej w wiersze pracy i satysfakcjonujący sukces.
Dalej, to kontynuacja stylu, klimatu, czy nawet poszukiwania
w różnych kierunkach siebie samej,
które tak czy inaczej, powinny byc inspirujące twórczo.
Tego wszystkiego tobie życzę z całego serca.
Jak i kolejnych sukcesów i kolejnego tomiku.
Materiału zapewne starczy ;)
Pozdrawiam serdecznie.
Bożena
przez powiększone szkło, mam wszystko jak na dłoni
Edytowane przez Bożena dnia 07.08.2011 08:07 |
|
Autor |
Półksiężyc
Użytkownik
Miejscowość: Ostrołęka
Data rejestracji: 01.07.07 |
Dodane dnia 07.08.2011 07:03 |
|
|
Kasiu, dzisiaj najważniejsza jest Twoja książka i wnioski, które z niej wyciągniesz, kiedy oddzieli się od Ciebie. Jeszcze nie trzeba rozpatrywać publikacji w kategoriach prestiżowego wydawnictwa, to nadejdzie później. Debiut to przede wszystkim okazja do zmiany punktu widzenia, zastanowienia się nad stylem. Do takiej refleksji potrzeba czasu.
Bardzo się cieszę z Twoich "Pęknięć" i jeszcze oczekuję na książkę - pewnie lada dzień dotrze. Pozdrawiam serdecznie.
a ta woda te słowa cóż mogą cóż mogą książę |
|
Autor |
Katarzyna Zając - ulotna
Użytkownik
Dodane dnia 06.08.2011 10:27 |
|
|
Włodku, dzięki! :). jak najbardziej pamiętam ten wieczór i nasze późniejsze rozmowy... jesteś jedną z osób, która wniosła do mojego życia wiele pozytywnej energii, za co jeszcze raz bardzo dziękuję :).
odezwij się do mnie na podanego w ogłoszeniu mejla, bo moje G-G jakiś czas temu padło.
Edytowane przez Katarzyna Zając - ulotna dnia 06.08.2011 10:35 |
|
Autor |
ka_rn_ak
Użytkownik
Miejscowość: Świętochłowice
Data rejestracji: 11.03.07 |
Dodane dnia 05.08.2011 23:45 |
|
|
Gratulacje!!!
a ja sobie przypaminam pewien czerwcowy wieczór - 2010 rok, a wydaje się wczoraj. V-ta edycja naszego Portu Poetyckiego w Chorzowie,której byłaś uczestniczkiem. Wtedy jakby nieświadoma swego talentu, trochę zagubiona, pytająca o drogowskazy na "drodze poetyckiej". Dziś proszę, mam stanąć w kolejce po Twój tomik.
|
|
Autor |
Katarzyna Zając - ulotna
Użytkownik
Dodane dnia 05.08.2011 19:45 |
|
|
reno, wkrótce powinnaś mieć książeczkę, wysłałam wczoraj :).
Wojtku, to dbaj o te moje "pęknięcia", żeby nie popękały jeszcze bardziej ;).
p. Jerzy, dziękuję za tych kilka słów. "pęknięcia" to przed wszystkim opowieść, być może wiele wierszy do tej pory znanych ukaże się czytelnikowi w nieco innym świetle :). cokolwiek działo się na portalach, wyszło mi tylko na korzyść. przede wszystkim zmotywowało do wyjścia z wierszami na zewnątrz i tej przygody nigdy nie będę żałować - efektem jest ten tomik, wiele świetnych imprez poetyckich i poznanych ludzi. dla mnie nieważne w jakim konkursie został on zdobyty, ważniejsze jest to, że to nie mój kaprys :). jeśli chce Pan naprawdę przeczytać książeczkę, to proszę odezwać się na podanego w ogłoszeniu mejla. wtedy podam dalsze szczegóły...
Robercie, bardzo się cieszę, bo to mój najlepszy urodzinowy prezent. o tym, że tomik się ukaże, dowiedziałam się w okolicach tego dnia. fajnie, że o mnie pamiętasz... :)
lirze, tak, to mój debiut... wcześniej były publikacje na papierze, ale w formie zwartej moje wiersze ukazują się po raz pierwszy. dzięki za dobre słowo. tak, kiedyś to były czasy na PP ;).
Edytowane przez Katarzyna Zając - ulotna dnia 05.08.2011 19:54 |
|
Autor |
lir
Użytkownik
Miejscowość: Kraków - Drezdenko
Data rejestracji: 27.09.07 |
Dodane dnia 05.08.2011 15:11 |
|
|
A ja myśałem, że masz debiut książkowy już poza sobą.
Gratuluję i oczywiście jak dawniej na PP (to były czasy) pozdrawiam. |
|
Autor |
Robert Furs
Użytkownik
Miejscowość: Kraków
Data rejestracji: 16.04.07 |
Dodane dnia 05.08.2011 12:20 |
|
|
Super, pozdrawiam Kasiu |
|
Autor |
Wojciech Roszkowski
Użytkownik
Miejscowość: Tykocin
Data rejestracji: 22.12.07 |
Dodane dnia 05.08.2011 11:44 |
|
|
JBZ -
ostatecznie liczą się wiersze i łut szczęścia, czego Kasi w tym momencie życzę. Zapewne bardziej prestiżowym konkursem dla debiutantów jest Bierezin, ale zdarzały się tam debiuty, o których później pies z kulawą nogą nie wspomniał. Toteż i ja nie wkażę palcem, bo i po co. Ale wspomnę o debiutach pozakonkursowych, które później zaistniały - chociażby Mansztajn, Majer, Basiński, Pietrek itd.
Edytowane przez Wojciech Roszkowski dnia 05.08.2011 11:47 |
|
Autor |
Jerzy Beniamin Zimny
Użytkownik
Miejscowość: Poznań
Data rejestracji: 23.07.08 |
Dodane dnia 05.08.2011 11:19 |
|
|
Każdy debiut poety stąd, cieszy. Tak jest i z Ulotną, Wzlotną jak kiedyś określiłem poetki poczyniania. Zaistniała mocniej, udokumentowała swoje dzieła w postaci zwartej. Wypada mi pogratulować, przed lekturą tomu. Z racji "urzędu" moje archiwum wzbogaci się o kolejny debiutancki tom. Poczytam, zagłębię w tematy,
nurtujące poetkę, po części mi znane, zarówno z dobrej jak i gorszej strony. Przypomnę także okolicznościowe wojny, sądy nad poetką, odsądzanie od czci i wiary przez niektórych użytkowników nie tylko tego portalu. Były momenty załamania, rezygnacji, ale liczy sie nie jeden negatywny głos, jak to mówią- poezja broni sie sama.
Na koniec mój mały kamyczek do ogródka Ulotnej. Jest to moje zdanie, absolutnie nie musi być wyrocznią- szkoda że przy takim potencjale debiut nie przypadł na bardziej prestiżowe miejsce, a szansa taka była. Zadecydował los, jak w grze i padło na to co padło.
Zatem dalszy los debiutu jest w "rękach" PĘKNIĘĆ, trudno mi wyrokować, ale przeczytam dzieło Ulotnej, niejako z obowiązku,
i jeszcze się odezwę. Gratuluję i pozdrawiam.
JBZ
JBZ |
|
Autor |
Wojciech Roszkowski
Użytkownik
Miejscowość: Tykocin
Data rejestracji: 22.12.07 |
Dodane dnia 05.08.2011 07:29 |
|
|
Już mam na półce.
Polecam. |
|
Autor |
rena
Użytkownik
Data rejestracji: 12.03.07 |
Dodane dnia 04.08.2011 20:30 |
|
|
:)
Rena , ty jesteś chyba najmroczniejszą postacią tej strony.
Lima |
|
Autor |
Katarzyna Zając - ulotna
Użytkownik
Dodane dnia 04.08.2011 19:02 |
|
|
p. Pawle, nie wydałam tomiku własnym sumptem. za gratulacje - jakie by nie były, hm... dziękuję ;).
Edytowane przez Katarzyna Zając - ulotna dnia 04.08.2011 19:06 |
|
Autor |
"pęknięcia" - tomik Katarzyny Zając |
Katarzyna Zając - ulotna
Użytkownik
Dodane dnia 04.08.2011 16:18 |
|
|
Miło mi poinformować, że ukazał się mój debiutancki tomik wierszy "pęknięcia", który jest nagrodą w IV Międzynarodowym Konkursie Liberum Arbitrium "O Laur Lipowego Wzgórza".
(...) Im dalej zagłębiamy się w lekturę tej poezji, tym bardziej wstępujemy w obszar onirycznej baśni, rzeczywistych sytuacji przebranych w stroje ze świata ważek, owadów i motyli. On "rozbiera przezroczyste skrzydła, odpina czułki". Imaginacja przenosi nas w mikrokosmos, kiedy liczą się "nocne wędrówki po pokoju", "chrabąszcze jak małe helikoptery" wplątujące się we włosy. Także w następnych wierszach spotykamy obecną wcześniej wrażliwość: "ćmy bez letnich sukienek", "miasta świetlików".
W końcu pojawia się dziecko - Julka dotykająca "puszystych kulek" mleczy, wołająca "taś, taś" na pisklęta. Matczyna rozterka. Sznurki na bieliznę, wianki cebuli, skrzypienie podłóg i puste rękawy koszul - całe rekwizytorium spointowane zostaje porównaniem kołującego nad łąkami i opadającego stada dzikich gęsi do ryżu sypanego na szczęście podczas zaślubin. Bardzo gęsta symbolika nie wymaga dosłownego tłumaczenia, wystarczy skojarzyć słowa: klucz, nerwowo obrywane gałązki i dzikie gęsi, żeby wiedzieć, że to przejawy poczucia zamknięcia, braku zrozumienia(...).
Zbigniew Leszczyc Mirosławski
Zbigniew Leszczyc Mirosławski - poeta, prawnik, historyk, reżyser. Od 2004 r. wiceprzewodniczący Rady Głównej Stowarzyszenia Autorów Polskich.
Zainteresowanych nabyciem książki proszę o kontakt ze mną: katie77@poczta.onet.pl
Katarzyna Zając.
Edytowane przez Katarzyna Zając - ulotna dnia 04.08.2011 16:32 |
|