Autor |
RE: Wady i zalety w poezji |
TakaJedna
Użytkownik
Miejscowość: Lublin
Data rejestracji: 05.02.12 |
Dodane dnia 01.11.2018 19:43 |
|
|
Nie wiem, wydaje mi się, że granica między wierszem a nie-wierszem jest bardzo płynna. Czasem można podzielić zwykły tekst na wersy i uznać go za wiersz. Z drugiej strony przesyt metafor, które rozumie tylko autor, też chyba nie jest czymś korzystnym. Wszystko jest kwestią gustu.
http://relewantna84.blogspot.com/ |
|
Autor |
RE: ...zalety poezji |
Alfred
Użytkownik
Miejscowość: Nysa
Data rejestracji: 06.11.14 |
Dodane dnia 13.01.2018 21:04 |
|
|
gdy do księżyca
wyje pies
poezją pieskie
wycie jest
kiedy cię życie sponiewiera
miast kląć wyzywać i narzekać
niechaj poezją wnętrze śpiewa
krzycz słowem nie ma na co czekać
poezją jest to że z nami jesteś. Miej się dobrze. Pisz dalej. Pozdrawiam.😊 serdecznie.😊 . |
|
Autor |
silva
Użytkownik
Miejscowość: Ostrołęka
Data rejestracji: 20.09.13 |
Dodane dnia 13.01.2018 17:06 |
|
|
Nie ma recepty na dobre wiersze, choć przydaje się wiedza z poetyki i literaturoznawstwa oraz lektura cudzych tekstów. Katarzyno, polecam wątek na Forum - Co to jest poezja? Może coś znajdziesz dla Siebie, a w ramach dowcipu dorzucam tekst "Wierszomancja" na 6. stronie w moim profilu. Pozdrawiam. |
|
Autor |
mastermood
Użytkownik
Miejscowość: Bydgoszcz
Data rejestracji: 26.07.07 |
Dodane dnia 13.01.2018 16:45 |
|
|
tzw kawa na ławie i moralizatorstwo też czasem podchodzą pod poezję, ale się nie dziw, że oceniane bywają niziutko - to najczęściej brak talentu. |
|
Autor |
Saint Germaine
Użytkownik
Miejscowość: Polska
Data rejestracji: 22.05.17 |
Dodane dnia 13.01.2018 15:45 |
|
|
Najlepiej napisać najgłupszą głupotę tak żeby nikt nawet autor nie wiedział o co chodzi wtedy i to najzabawniejsze takie teksty są doceniane.
Ogólnie to zawsze będzie tak;Partia Sternikiem Narodu. |
|
Autor |
Wady i zalety w poezji |
KatarzynaKonopka
Użytkownik
Miejscowość: Chludnie
Data rejestracji: 10.10.17 |
Dodane dnia 13.01.2018 14:18 |
|
|
Będąc od względnie niedawna na tym portalu, zauważyłam, że moje utwory są oceniane jako moralizatorskie i dosłowne. Fakt, może te wiersze opublikowane tutaj są gorsze od tych, które piszę teraz. Czy brak metafor i moralizatorstwo jest wadą, czy może jednak zaletą w poezji? I czy w ogóle można mówić o wadach i zaletach w tak niewymiernej dziedzinie życia jak literatura i sztuka? |
|