Autor |
RE: Nowa Szymborska - wasze opinia. |
mastermood
Użytkownik
Miejscowość: Bydgoszcz
Data rejestracji: 26.07.07 |
Dodane dnia 28.01.2009 10:16 |
|
|
Hej, zajrzyj na "Noblistka dała głos", nieco wczesniejszy wątek na Forum. |
|
Autor |
kropek
Użytkownik
Miejscowość: Bartoszyce
Data rejestracji: 27.08.08 |
Dodane dnia 28.01.2009 07:29 |
|
|
najczęściej oceniamy innych kryjąc własną niedoskonałość lub wręcz małość. dla wielu jest to pewien rodzaj lubieżnej gry i zabawy. szukamy drugiego dna dla niezaspokojonych ambicji, staramy się drugiemu dopiec właśnie tam, gdzie nas boli. takie nasze typowo polskie piekiełko. nic przeto dziwnego, że ciągle jeszcze pozostajemy w świecie przedmiotem przeokropnych kpin i bohaterami najgorszych humoresek. a my ciągle radośnie zjeżdżamy po poręczach, jak gdyby nigdy nic.
ma prawo mnie się coś nie podobać. tak, ale też ma prawo być to pięknem. oczywiście nie dla mnie, bo...etc, etc |
|
Autor |
magda gałkowska
Użytkownik
Data rejestracji: 11.03.07 |
Dodane dnia 28.01.2009 06:53 |
|
|
http://www.poezja-polska.pl/fusion/forum/viewthread.php?forum_id=12&thread_id=774
Edytowane przez magda gałkowska dnia 28.01.2009 06:53 |
|
Autor |
miedzianin
Użytkownik
Miejscowość: Legnica/Wrocław/Poznań
Data rejestracji: 10.03.07 |
Dodane dnia 28.01.2009 00:09 |
|
|
To bez wątpienia.Problem poezji w polsce jest taki,że często twórcy,starsi czy młodsi- chcą wydawać wiersze "po cichu" nie radzą sobie z autopromocją.Dodatkowo to środowisko nie cieszy się mecenatem firm,sponsorów.
Może niedługo komus młodemu uda się wybić,kto wie;) |
|
Autor |
Robert Furs
Użytkownik
Miejscowość: Kraków
Data rejestracji: 16.04.07 |
Dodane dnia 27.01.2009 23:48 |
|
|
Pani Wisława Szymborska ma 85 lat, cieszy się w miarę dobrym zdrowiem, pisze wiersze, bo jest poetką i chwała jej za to. Są to na pewno ciekawe refleksje odpowiednie do wieku autorki. Cześć czytelników tomik pochwali cześć skarci, to nie ma znaczenia. Poezja generalnie się w Polsce źle sprzedaje, choć mamy najwięcej poetów a tomik Szymborskiej bez względu na to, co o nim powiemy sprzeda się jak ciepłe bułeczki.
Edytowane przez Robert Furs dnia 27.01.2009 23:49 |
|
Autor |
RE: wolny wybór |
Jerzy Beniamin Zimny
Użytkownik
Miejscowość: Poznań
Data rejestracji: 23.07.08 |
Dodane dnia 27.01.2009 23:41 |
|
|
Zatem nie pozostaje nic innego jak tylko czekać na debiut nieznanych poetów, a potem śledzić ich twórczość.
JBZ. |
|
Autor |
Nowa Szymborska - wasze opinia. |
miedzianin
Użytkownik
Miejscowość: Legnica/Wrocław/Poznań
Data rejestracji: 10.03.07 |
Dodane dnia 27.01.2009 23:20 |
|
|
Witam.
Wpadł mi dzisiaj w ręce wiersz promocyjny nowego tomiku Wisławy Szymborskiej oraz wywiad z autorką.Przeczytałem go kilka razy,podumałem,i własciwie zacząłem zastanawiać się czy jest nad czym.
Spróbowałem sobie wyobrazić,jak bym zareagował gdybym podobny wiersz znalazł na forum PP...
Wiem,że niektórzy mogą posądzić mnie o tykalność narodowego dobra,profanację symbolu narodowego,ale - gdybym napisał taki wiersz,to obawiam się,że wstyd byłoby wydać mi tomik poetycki.
Jakość poezji wielu nieznanych "poetów" przed debiutem przemawia do mnie zdecydowanie mocniej.
Co wy na to? Jaka jest wasza opinia? |
|