Nie śpisz -
ominą cię cuda-niewidy;
mogą się zdarzyć
jawne zaskoczenia...
Czuwasz,
gotowy na wstyd i bezwstydy.
Lubisz nieznane
ubrane w marzenia.
Nie śpisz,
choć kleją się sprzeczne obrazy.
Czekasz rozstrzygnięć,
a te nieskwapliwe.
Drażnią
złowróżbne zgody i zakazy.
Miotasz się w wizjach:
co martwe, co żywe?
Nie śpisz,
a nie wiesz, czy kogoś sen zmorzył.
Czy umęczeni
znajdą ukojenie?
Ty tak,
bo ufasz, że ktoś drzwi otworzy,
kiedy zapuka
wiersz twój i natchnienie.
Dodane przez zalesianin1
dnia 24.07.2022 12:05 ˇ
6 Komentarzy ·
269 Czytań ·
|