dojrzałem
cierpiąc w szkole na matematykę
uwierzyłem
że dwa i dwa
to cztery
patrząc na samoloty samochody
korzystając z laptopów telefonów
cud rozumu ani na moment
nie zachwiał jednak przekonania
że pięć chlebów i dwie ryby
mogą wykarmić pięć tysięcy mężczyzn
nie licząc kobiet i dzieci
bo czy Solidarność i cicha wyprowadzka
sowieckich wojsk okupujących ojczyznę
od pół wieku nie kwalifikowało się jako cud
cudów -
zrozumiałem
że moja wiedza jest uzurpacją dziecka
które gdy nauczyło się chodzić
udaje Aleksandra Wielkiego
na drewnianym koniku
gdy zobaczyłem
będąc w Tatrach
jak ziemia potrafi stanąć
granitowego dęba
pojąłem
jakie niewidzialne siły
krążą w pozornie martwej materii
a kiedy spotykam się
ze zmarłymi przyjaciółmi
z Dantem Szekspirem Norwidem
rozprasza się mój sceptycyzm
co do istnienia Australii
piekła
raju
bo odkryłem
że człowiek
to taki szczególny ziemski owoc
który dojrzewa całe swoje
życie
Dodane przez jaceksojan
dnia 18.12.2021 00:02 ˇ
8 Komentarzy ·
291 Czytań ·
|