Człowiek człowiekowi
wymyślił wymagania,
bo sam czasem nie mógł im sprostać.
Ktoś komuś wymyślił
śmierć. Dlaczego jej nie podołał?
Nie dawaj czegoś, czego nie da się obejść,
czegoś, co boli i nie ma odpowiedzi.
Hieny mają błysk w zębach - nie w źrenicach,
więc dlaczego, chłopcze, litujesz się,
gdy zabraknie tej jednej?
Wszystko kiedyś pęknie w nas
uruchamiając mechanizm tykania;
słabostki jak chabry
rozkluwane pomiędzy ściętym żytem,
które na swój sposób w sobie zasialiśmy,
w którym prowadzimy powolny, pasożytniczy tryb
gnicia.
I będziemy jeść tak podany przez Kogoś pokarm,
nie prosząc o doprawienie, dokładkę, nie pytając o nic,
patrząc jak nasze błogosławieństwo chodzi na roraty,
będziemy udawać cudnie,
że wiemy po co i dokąd...
Dodane przez Piterson
dnia 31.12.2011 16:42 ˇ
1 Komentarzy ·
592 Czytań ·
|