Do wolnej myśli przypełza niepokój,
Pnie się wątpliwość wzorem powojnika,
Z ksiąg wyczytanych coraz więcej mroku,
Prawda w obrońcach, prawda w napastnikach.
Mówili: Jesteś - obracając ściany
W przewidywanym jedynie kierunku,
A w dekoracjach misternie dobranych,
Pysznił się w złoto oprawny karbunkuł.
Mówili: Nie ma - pustosząc blask nawy,
Ubrani w troskę o nowe umysły:
Z przesądów ma być światopogląd sprany,
Gdy się buduje fundament lat przyszłych.
Ja nic nie mówię. Ni za tych, nie za tych.
Powojnik kwitnie. Widzę tylko kwiaty.
Dodane przez JSK
dnia 07.07.2011 08:59 ˇ
3 Komentarzy ·
1171 Czytań ·
|