-- ...dedykacja dla Ani Bartosik (Ciechanowicz) ,Oct.7.2008 --
[ Jesiennie ]
--------------------------------------------------------------------------------
Cekiny słońca w góre podrzuciła,
różowa frendzla przykryła obłoki,
tafle jezior nimi roziskrzyła,
zbudziła na plocie czarnobiałe sroki,
babie lato płynie
w takt walca na wietrze
i to rześko-szklane
jesienne powietrze
w tonacji b-moll
koncert się zaczyna,
gdy pod parasolem czeka
samotna dziewczyna.
-- dedykacja dla Krysi Zalewskiej, Oct.4.2008 --
[ Jesienny Smutek ]
--------------------------------------------------------------------------------
Z palety barw wybrała
brązy, bordo, szkarłaty,
zdobią ją wianek z jarzębin,
złociste, cudowne szaty,
poranne mgły nad laka
srebrzysta farba maluje...
igłami sosen i liśćmi
wiatr delikatnie żongluje,
Jest czasem kapryśna, szalona,
lecz czasem za płotem płacze,
smętnie spogląda, z nadzieja,
ze ja uśmiechem uraczę.
-- ...dedykacja dla Tereski Janiec, Oct.4.2008 --
[ Jesienna Panna ]
--------------------------------------------------------------------------------
Ta jesienna, piękna panna
zmienia suknie co dzień nowa,
czasem tkana z mgieł, pajęczyn,
czasem zwiewna, kolorowa.
Włosy rude, rozpuszczone
wiatr jej splata w każdą stronę,
na skroniach wianek z jarzębiny,
liści drzew i kaliny,
Kroczy dumnie po trawnikach,
po sadach, aż gdzieś znika
i znajdujesz ja na łąkach,
w perlach rosy i w pająkach.
Mgły jej nową suknię tkają,
bo pająki się starają,
aby suknia była nowa,
lecz już nie tak kolorowa,
bo ja szron przysypie skrycie,
takie to jesienne życie.
Dodane przez Olenka
dnia 20.10.2008 22:37 ˇ
10 Komentarzy ·
809 Czytań ·
|