Autor |
RE: HAIKU |
silva
Użytkownik
Miejscowość: Ostrołęka
Data rejestracji: 20.09.13 |
Dodane dnia 17.05.2016 22:51 |
|
|
Takie towarzystwo sprzyja haiku, mam nadzieję, że nic nie złowiliście... Pozdrawiam. |
|
Autor |
silva
Użytkownik
Dodane dnia 17.05.2016 21:05 |
|
|
Kazimierę już znamy od strony intelektualnego podejścia don haiku, ale Ciebie, frogiszcze, dopiero poznajemy z najlepszej strony. Pozdrawiam. |
|
Autor |
silva
Użytkownik
Dodane dnia 17.05.2016 19:40 |
|
|
S. Grochowiak: Haiku- images
Szczęście
Ledwo dotknąłem pyszczka sarny ucałowała mnie
Wbiłem lewkonię w łąkę mojej duszy
Ustawiłem wiatrak z liści Dym z kominów Osady moich snów |
|
Autor |
Kazimiera Szczykutowicz
Użytkownik
Miejscowość: Kielce
Data rejestracji: 06.04.14 |
Dodane dnia 17.05.2016 04:10 |
|
|
Przenikanie
impulsy we mnie
wewnętrzna prawda życia
przetwarza serce |
|
Autor |
silva
Użytkownik
Dodane dnia 16.05.2016 22:39 |
|
|
Znalazłam, też piękna, zwłaszcza motyw limby. Jeśli chcesz ją umieścić na PP, to wejdź na profil abireckiej, tam wybierz wątek Pantum, vilanella albo zacznij zamieszczać coś w Swoim okienku raz na tydzień. Pozdrawiam. |
|
Autor |
Janusz
Użytkownik
Miejscowość: Piaseczno
Data rejestracji: 16.04.16 |
Dodane dnia 16.05.2016 22:17 |
|
|
Cieszy mnie Twój wybór, bo dzika róża to mój ulubiony kwiatek. Nawet na jej cześć napisałem villanellę, będącą parafrazą wiersza Jana Kasprowicza Krzak dzikiej róży w ciemnych smreczynach. Możesz znaleźć ten wiersz w archiwum na moim portalu, pt. Tęsknota w kamieniu ukryta.
Dobrej nocy życzę.
Edytowane przez Janusz dnia 16.05.2016 22:21 |
|
Autor |
silva
Użytkownik
Dodane dnia 16.05.2016 21:23 |
|
|
Januszu, pięknie, wybieram krzak dzikiej róży, pozdrawiam. |
|
Autor |
Janusz
Użytkownik
Dodane dnia 16.05.2016 20:48 |
|
|
zachodzi słońce -
wszystkie jabłka na drzewach
poczerwieniały
krzak dzikiej róży
w zapuszczonym ogrodzie
króluje dumnie
jesienne liście
wiatr odrywa z gałęzi -
podróż w nieznane
przeszedł halny wiatr -
nad powaloną limbą
pochylił się świerk |
|
Autor |
silva
Użytkownik
Dodane dnia 16.05.2016 18:25 |
|
|
S. Grochowiak: z Haiku- images
Zen- czwarte
Zen- miasto które zburzyli barbarzyńcy
Potem zajęli się nimi ludzie rokoka
Mieli za wąskie palce- wznieśli misterne płacze altówek |
|
Autor |
silva
Użytkownik
Dodane dnia 16.05.2016 18:20 |
|
|
Oczywiście, dlatego zamieściłam ostatni wpis, żeby te igrzyska się skończyły, myślałam, że spokojny Issa je przerwie, ale nie zdołał... Przy okazji dostało się i jemu za stachanowską nadprodukcję. Pozdrawiam. |
|
Autor |
IRGA
Użytkownik
Miejscowość: Gdańsk
Data rejestracji: 04.02.09 |
Dodane dnia 16.05.2016 18:14 |
|
|
Tyle wejść? Bo widzisz, ludzie lubią igrzyska, silvo, a nie pałają miłością do haiku właśnie. Ot, taka to prawda... |
|
Autor |
silva
Użytkownik
Dodane dnia 16.05.2016 15:32 |
|
|
Poczuła się Pani bohaterką limeryków? To świetnie, każdy może tam coś o sobie znaleźć, jeśli dobrze poszuka, ale nie przypominam sobie, żebym użyła Pani nazwiska czy nicku, więc skąd ta pewność, że to o Pani, "skromna abirecka" nie powinna tak pomyśleć.... Już było 2465 wejść, znowu licznik szaleje... Pozdrawiam. |
|
Autor |
abirecka
Użytkownik
Miejscowość: Wieliczka
Data rejestracji: 01.06.11 |
Dodane dnia 16.05.2016 14:49 |
|
|
silva napisał/a:
No i dowiodła Pani abirecka zwykłej złośliwości, na dodatek to już ostra wycieczka ad personam, a wszystko ponad tak ważnym cytatem o Słowie... Pozdrawiam.
Co takiego??? Przepraszam, czy to aby na temat? "Złośliwość"? A nie nadużycie przypadkiem przedmówczyni, kiedy niegdyś zostało się jej peelką - ujętej w formie limeryku - wyjątkowo niewybrednej satyry?
Zresztą mnie tu już w ogóle nie ma. Dlatego nie mówię nawet "Arrivederci".:p
"Na początku było Słowo, a słowo było u Boga i Bogiem było Słowo..." (Prolog Ewangelii wg św. Jana)
Edytowane przez abirecka dnia 16.05.2016 14:51 |
|
Autor |
silva
Użytkownik
Dodane dnia 16.05.2016 14:36 |
|
|
No i dowiodła Pani abirecka zwykłej złośliwości, na dodatek to już ostra wycieczka ad personam, a wszystko ponad tak ważnym cytatem o Słowie... Pozdrawiam. |
|
Autor |
abirecka
Użytkownik
Dodane dnia 16.05.2016 14:26 |
|
|
Wincenty Pstrowski w Zaświatach się cieszy :-D :-D :-D :-D
I to jak! Husia-siusia, tralalalala!!! :-D :-D :-D
"Na początku było Słowo, a słowo było u Boga i Bogiem było Słowo..." (Prolog Ewangelii wg św. Jana) |
|
Autor |
silva
Użytkownik
Dodane dnia 16.05.2016 14:18 |
|
|
Dzisiaj coś o sośnie, bo zupełnie się tu zagubiły biedne haiku. Gdyby ktoś narzekał na obfitość, to wybór z ponad 200 na ten temat. Pozdrawiam.
Issa:
when this pine sapling
grows to flower...
who'll be here?
kiedy ta sosna
urośnie by zakwitnąć...
któż będzie tutaj
a pheasant cries
in the burned field, look!
an ancient pine
płacz bażanta
na spalonym polu spójrz
długowieczna sosno
pine tree shade--
he beckons with his fan
a rain of golden coins
w cieniu sosny
kusi swoim wachlarzem
deszcz złotych monet
celestial geese--
none of them come down
to my pine
niebiańskie gęsi
żadna z nich się nie zniży
do mojej sosny
when the nightingale
moves into the pine...
voice of the pine
gdy słowik
przenosi się na sosnę
będzie jej głosem
the tall pines
end up sunburned
O poppies!
wysokie sosny
kończą spalone słońcem
o krasne maki
bird's nest--
tomorrow the pine by the gate
will be cut down
ptasie gniazdo
jutro sosna przy bramie
zostanie ścięta
secluded house--
a hot bath
and cicadas in the pines
zaciszny dom
gorąca kąpiel
i cykady wśród sosen
the woodpecker returns
to the pine...
now I'm old
do mojej sosny
powrócił znany dzięcioł
już jestem stary
old pine--
my own life's autumn
is like that
stara sosno
jesień mojego życia
jest taka sama
a cicada chirrs--
in the soon-to-be cut
pine tree
cykada śpiewa
na gotowej do ścięcia
sośnie
darkness settles
over a tiny isle of pines...
a skylark singing
ciemność się ściele
na małej wyspie sosen
śpiewa skowronek |
|
Autor |
abirecka
Użytkownik
Dodane dnia 16.05.2016 13:53 |
|
|
IRGA napisał/a:
Panie Januszu, jeśli nie jest się w stanie dotrzeć do autora np. zdjęć, bo z rysunkami, to zupełnie inna sprawa, należy napisać: zdjęcie z Internetu, autor nieznany. Choć nie chciałabym znaleźć się w skórze "przywłaszczacza", gdy autor rozpozna swoją pracę. Nie można "podczepiać się" pod cudze, lepiej nie wklejać niczego. Pozdrawiam.
I doszło się do tego, do czego doszło ;) Gorzka satysfakcja dla skromnej abireckiej oraz jej rzekomego zagrożenia dla wszystkich portalowych "ja to ja!", której co pewien czas grozi się "administracyjnymi karami" :szok:
Przeto powtarzam. Za 3-4 miesiące do "niewidzenia się" ;) Skromna abirecka nie ma w zwyczaju do nikogo ani niczego się podklejać. Skromna abirecka trzyma się niezmiennej zasady VII przykazania Dekalogu, przez co skromna abirecka stała się "bohaterką" pewnego mało interesującego tzw. limeryku, lecz: jakby powiedziała królowa Szeherezada:
jest to już zupełnie inna historia :)))
:)))
"Na początku było Słowo, a słowo było u Boga i Bogiem było Słowo..." (Prolog Ewangelii wg św. Jana) |
|
Autor |
IRGA
Użytkownik
Miejscowość: Gdańsk
Data rejestracji: 04.02.09 |
Dodane dnia 16.05.2016 13:42 |
|
|
Panie Januszu, jeśli nie jest się w stanie dotrzeć do autora np. zdjęć, bo z rysunkami, to zupełnie inna sprawa, należy napisać: zdjęcie z Internetu, autor nieznany. Choć nie chciałabym znaleźć się w skórze "przywłaszczacza", gdy autor rozpozna swoją pracę. Nie można "podczepiać się" pod cudze, lepiej nie wklejać niczego. Pozdrawiam. |
|
Autor |
Janusz
Użytkownik
Dodane dnia 16.05.2016 13:25 |
|
|
IRGA napisał/a:
silvo i Panie Januszu, nie było moją intencją Was obrazić, uważam jedynie, że Forum nie jest tym miejscem, gdzie należy wstawiać swoje utwory. Tego właśnie dotyczyła moja wypowiedź. Dobrym pomysłem jest wyznaczenie odrębnego miejsca, przeznaczonego , jak sugerował Pan Janusz, na wszelkiego rodzaju "drobnicę". Można także, zachowując limit wklejania raz w tygodniu, umożliwić prezentację , powiedzmy, czterech, bądź pięciu haiku na własnej tablicy. Podziwiam Pańskie haiku, Panie Januszu, cenię sobie pracę silvy na rzecz propagowania klasyków tego gatunku. Myślę, że braku miłości do haiku nie można mi zarzucić. Moje "drobinki" żyją własnym życiem w dziesięciu obcojęzycznych antologiach oraz czasopismach obok prac haidżnów z całego świata. Pozdrawiam. Irga
Zatem, Pani Irgo, (i Pani Abirecka, jak widzę) nie różnimy się w poglądzie, że powinien być osobny dział na wszelakie miniaturki. Pisałem o tym na samym początku, kiedy tu się znalazłem - na razie bez odzewu ze strony Administracji, ale mam nadzieję, że to się zmieni. Lecz póki co niech zostanie jak jest, bo włączenie haiku do działu Wiersze Użytkowników nie wydaje mi się najlepszym rozwiązaniem ze względu na specyfikę tego gatunku.
Jeszcze jedno - sprawa autorstwa zdjęć do haiku. Myślę, że musi tu być zachowana zasada zdrowego rozsądku. W sieci krąży tysiące różnych obrazków, których autorzy są nieznani. Czy to znaczy, że nie można ich użyć w jakimś szlachetnym celu np.do napisania haiku tylko dlatego, że nie można odnaleźć autora? A ponadto - nie każde kliknięcie migawką czyni autonomiczne dzieło sztuki - a z dodaniem haiku już tak...
Kończąc, gratuluję Pani haikowych osiągnięć i życzę wielu kolejnych :-)
Pozdrawiam
Edytowane przez Janusz dnia 16.05.2016 13:37 |
|
Autor |
abirecka
Użytkownik
Dodane dnia 16.05.2016 13:14 |
|
|
IRGA napisał/a:
silvo i Panie Januszu, nie było moją intencją Was obrazić, uważam jedynie, że Forum nie jest tym miejscem, gdzie należy wstawiać swoje utwory. Tego właśnie dotyczyła moja wypowiedź. Jesli Was uraziła, przepraszam. Dobrym pomysłem jest wyznaczenie odrębnego miejsca, przeznaczonego , jak sugerował Pan Janusz, na wszelkiego rodzaju "drobnicę". Można także, zachowując limit wklejania raz w tygodniu, umożliwić prezentację , powiedzmy, czterech, bądź pięciu haiku na własnej tablicy. Podziwiam Pańskie haiku, Panie Januszu, cenię sobie pracę silvy na rzecz propagowania klasyków tego gatunku. Myślę, że braku miłości do haiku nie można mi zarzucić. Moje "drobinki" żyją własnym życiem w dziesięciu obcojęzycznych antologiach oraz czasopismach obok prac haidżnów z całego świata. Pozdrawiam. Irga
IRGA napisał/a:
silvo i Panie Januszu, nie było moją intencją Was obrazić, uważam jedynie, że Forum nie jest tym miejscem, gdzie należy wstawiać swoje utwory. Tego właśnie dotyczyła moja wypowiedź. Dobrym pomysłem jest wyznaczenie odrębnego miejsca, przeznaczonego , jak sugerował Pan Janusz, na wszelkiego rodzaju "drobnicę". Można także, zachowując limit wklejania raz w tygodniu, umożliwić prezentację , powiedzmy, czterech, bądź pięciu haiku na własnej tablicy. Podziwiam Pańskie haiku, Panie Januszu, cenię sobie pracę silvy na rzecz propagowania klasyków tego gatunku. Myślę, że braku miłości do haiku nie można mi zarzucić. Moje "drobinki" żyją własnym życiem w dziesięciu obcojęzycznych antologiach oraz czasopismach obok prac haidżnów z całego świata. Pozdrawiam. Irga
I wyszło na moje, kiedy proponowałam by utworzyć nowe działy, dodajmy działy: typowo poetyckie.
Ale: jako na "pp" dla niektórych persona non grata dowiedziałam się, iż:
a) nie jestem w administracji, wobec czego Forum urządzać nie będę, mimo iż na pierwszej stronie "pp" wręcz zalecane są sugestie dot. "ulepszania" Portalu. Propozycja, to nie chęć wchodzenia w czyjeś kompetencje, czyli primo,
b) secundo: też podkreślałam: Forum to nie miejsce quasi regulaminowego omijania panujących - od 2007 roku - na "pp" zwyczajów.
W przypadku obowiązującego limitu, to wstawiane w "okienku" utwory mogą być przecież ułożone w pewien cykl, pod warunkiem, iż nie są to wiersze przypadkowe, lecz związane ze ściśle określonym tematem.
c) tymczasem, widząc na niniejszych przykładach, aktualnie mamy, co mamy. Akurat wątek "haiku" etc. to ja ironicznie podpowiedziałam, widząc radosną "limeryczność" i dokładając - niejako w rewanżu - od siebie "pantum" i "villanellę" oraz - zgodnie z sugestią Romka Rzucidły także (się) "tłumaczenie - czyli tertio. GALERIĘ, znaczy przygotowywaną publikację, uczciwie wykasowałam.
d) IRGA rację ma; haiku IRGI są nie do podrobienia i z tym szanowni Państwo musicie się zgodzić! Tu nie ma żadnej "fajnej zabawy" podkreślam z pełną odpowiedzialnością. Tu jest zgoła zupełnie co innego - quarto ;)
Summa summarum: w chwili obecnej ja, skromna abirecka, dla niektórych na pp "persona non grata" za 3-4 miesiące postaram się stąd zniknąć [trzyma mnie jedyny mój przygotowywany do druku prywatny "Almanach"] dlatego spokojnie, mili Państwo, spokojnie. Na pewno pod waszymi wątkami niczego mojego nigdy nie przeczytacie ;) o czym was najsolenniej zapewniam...
:)))
|