Postów: 56 Miejscowość: Kraków/Połaniec Data rejestracji: 16.01.09
Dodane dnia 08.06.2011 09:12
Kontynuując przyimki:
Dlaczego na Filipinach, ale w Japonii,
dlaczego na Łotwie, na Ukrainie, ale w Estonii,
dlaczego na Węgrzech, ale w Niemczech i we Włoszech
itd, itd
Jakie zasady tu rządzą, zapytał mnie wnuk, nie umiem odpowiedzieć.
Postów: 42 Miejscowość: Mazowsze Data rejestracji: 02.05.10
Dodane dnia 07.06.2011 18:14
Dla mnie wątek jak znalazł. Korzystam więc z okazji i przepraszam Pana adaszewskiego za użycie w komentarzu do ostatniego Jego wiersza następującego sformułowania: Więc pisze bitw, choć winien bitew.
Rzecz w tym, że się myliłem. Poprawnie jest i tak i tak.
Pozdrawiam
Dzięki,Lunar. Też tak uważam i nawet wcześniej sprawdzałam to w podanym poradniku. I tak tez kazałam napisać w ogłoszeniu mojemu synowi. Tyle że jego polonistka poprawiła mu, twierdząc, że ma być na hali.
Co do niedouczonych polonistów - to niezupełnie tak. Języ polski to bardzo skomplikowany twór pod względem językowym i ortograficznym.Tyle w nim przeróżnych kruczków, osobliwości, tzw. wyjatków, że naprawdę można się pogubić. Zresztą, bardzo często dyskutujemy o tym z koleżanką po fachu, która jest także egzaminatorem. Tam też jeden drugiego sprawdza. Do tego jest jeszcze konsultant i tomy przeróżnych słowników.
Właściwie nie zamierzałam tego wątku kontynuować, bo chodziło mi przede wszystkim o publiczne przyznanie się do tego, iż nie miałam racji, aby nie być gołosłowną. Teraz jednak zastanawiam się, czy nie przydałby się właśnie taki wątek, dotyczący porad językowych, wątpliwości, etc. Nie ma przecież ludzi, którzy wiedzieliby wszystko, więc czasem warto zapytać innych. W ten sposób uczymy się najlepiej.
Pozdrawiam, Bernadetta
Dodane dnia 07.06.2011 17:15
bernadetka33 - zaprawdę powiadam Ci, obie formy są poprawne, jednak hala hali nierówna. Zdecydowanie whali sportowej, albo naHali Gąsienicowej. Jeśli np. mecz siatkarzy miałby być rozegrany na hali sportowej, to musieliby chyba grać na dachu ;) Pozdrowienia :) Niedouczonych polonistów do kąta!
Wymyślam wciąż stare słowa
- nie zwiedzie mnie nowomowa.
Zgodnie z tym, co napisałam w komentarzu do mojego wiersza o miotle, zwracam honor wiese. Sprawdziłam raz jeszcze, popytałam także i, rzeczywiście, powinno być " dosiada ziemi" - rodzaj nie ma jednak znaczenia.
Następnym razem poważniej potraktuję Twoje uwagi.
A skoro już mowa o gramatyce, to przy okazji pytanko: na hali sportowej, czy w hali sportowej ? Jeden z nowszych poradników językowych pod red. Magdaleny Tytuły i Mart Łosiak podaje, że nie jest to do końca jednoznaczne, gdyż nielatwo rozstrzygnąć, które okoliczniki mijsca wprowadzamy przyimkami do/w , a które przyimkiem - na. No i jest problem, ponieważ jedni poloniści twierdzą, że na hali, inni, że w hali.
Skocz do Forum:
Pajacyk
Logowanie
Nie jesteś jeszcze naszym Użytkownikiem? Kilknij TUTAJ żeby się zarejestrować.