Dodane dnia 19.10.2011 18:49
No i urodził się kolejny tom poezji. Jestem niebywałą szczęściarą, bo dane mi było słyszeć kilka utworów z "Rubinosy", zanim książka ukazała się drukiem. Moje najszczersze GRATULACJE, Jerzy. O spotkaniu z Tobą i Karolem mówi się w Bibliotece Oliwskiej do dzisiaj. Irga.
Dodane dnia 19.10.2011 18:03
Informuję, że w serii: Biblioteka Okolicy Poetów, przy współpracy Wydawnictwa Sorus S.C. w Poznaniu, ukazał się mój kolejny tom poezji pt: Rubinosa. W tomie zawarte są wiersze nigdzie dotąd nie publikowane, z nielicznymi wyjątkami, które dotyczą tekstów publikowanych na PP.
Pierwsza promocja tomu będzie miała miejsce 27 października w Centrum Artystycznym Radziszewska 13, w Warszawie. W dniach 5-6 listopada będę z Rubinosą na Targach Książki w Krakowie, stoisko D-18. Na początku grudnia, na Targach Książki w Łodzi. Serdecznie zapraszam.
" (...) Na ideę ruchu i ciąg niełatwych pytań wiersze Jerzego Beniamina Zimnego odpowiadają spokojem obserwacji i podobną refleksyjnością. Nie ma tu ulegania chaosowi czy niepewności zagubienia. Jest za to wewnętrzne skupienie, ściszony ton i emocjonalność łagodzona ironicznym stosunkiem do języka. Takie nacechowanie wskazuje na osadzenie w lingwistycznej tradycji poetyckiej. Autor chętnie bawi się językiem, sięga po tok skojarzeniowy, echolalię czy zaskakujące zderzenia słów. W konsekwencji więc jego Jeruzalem, broni się mocą kreacji oraz świadomością tworzywa poetyckiego. I w nich właśnie znajduje ostateczne schronienia".
Janusz Pasterski, "Fraza" 2010, nr 3-4(69-70)
chętnych posiadania tomu kieruję na mój adres: jerzybeniaminzimny@o2.pl
pozdrawiam wszystkich serdecznie.
JBZ