Autor |
RE: jak pisać dobre wiersze |
ovoc_ziemii
Użytkownik
Miejscowość: warszawa
Data rejestracji: 02.02.08 |
Dodane dnia 01.03.2008 15:30 |
|
|
Grafomania itp była jest i będzie. A zwłaszcza dlatego, że brakuje osób, które wystawiają konstruktywną krytykę. Myślę, że komentarze typu: tekst o zerowej wartości, gniot, wiersza nie ma.... są bez sensu, ponieważ nikomu nie pomagają i tylko zaśmiecają. Taki autor nie wie wtedy co robi źle i nadal pisze "badziew". Nie wszyscy są tutaj polonistami i jakiś procent tego warsztatu trzeba na czymś oprzeć. Na przykład na radach i wskazówkach...no, wyszło masło maślane, ale może będzie wiadomo o co chodzi:)
|
|
Autor |
maslo
Użytkownik
Miejscowość: Pułtusk
Data rejestracji: 10.03.07 |
Dodane dnia 29.02.2008 23:00 |
|
|
a wracając do tematu. po prostu trza miec konkretną fazę. albo naturalnei wyrobioną, ale po dragach. i tym sposobem obniżę wartość poezji. ale i co z tego:) pozdrawiam moderatorów |
|
Autor |
maslo
Użytkownik
Miejscowość: Pułtusk
Data rejestracji: 10.03.07 |
Dodane dnia 29.02.2008 22:55 |
|
|
huj i psiuta. zabłysnę
|
|
Autor |
Egipski
Użytkownik
Miejscowość: Katowice
Data rejestracji: 26.04.07 |
Dodane dnia 27.02.2008 20:40 |
|
|
znienacka :-)
|
|
Autor |
zygfryd
Użytkownik
Miejscowość: Kielce
Data rejestracji: 30.01.08 |
Dodane dnia 13.02.2008 18:44 |
|
|
nie.. po prostu w takiej epoce żyjemy... Niech się pan nie martwi i w Odrze kicz ;-)))
|
|
Autor |
w łodzi mierz
Użytkownik
Data rejestracji: 15.10.07 |
Dodane dnia 12.02.2008 19:23 |
|
|
Pomóżcie, bo jestem w kropce. Poczytałem trochę wierszy z dostępnych w necie gazet, np "Odra" i.... nie podobają mi się ni hu hu. Czy przez czytanie wierszydeł w pp, orgu, czy niesz. spaczył mi się kompletnie gust? Czy już nigdy i nic mi się nie spodoba? |
|
Autor |
rena
Użytkownik
Data rejestracji: 12.03.07 |
Dodane dnia 06.02.2008 18:51 |
|
|
Martinezz - się czepiam bo ktoś musi. mi tu wiesz...Panie w kapturku:P
Rena , ty jesteś chyba najmroczniejszą postacią tej strony.
Lima |
|
Autor |
zoja
Użytkownik
Data rejestracji: 16.10.07 |
Dodane dnia 06.02.2008 13:44 |
|
|
i ja to wszystko przeczytałam. Z jednymi się zgadzam, z innymi mniej albo wcale... Ale co do Mozarta, muszę zaprotestować. Ponieważ dla mnie muzyka Mozarta ma duszę i to nieśmiertelną. Bardzo zależy to od wykonawcy. Od tego ile uczucia wkłada w przekazanie słuchaczowi muzyki. Podobnie jest z poezją. Moim zdaniem napisać wiersz tak by potencjalny czytelnik przeczytał go tak jak chcemy jest wielką sztuką i nie zawsze wychodzi.
Pozdrowionka |
|
Autor |
zygfryd
Użytkownik
Miejscowość: Kielce
Data rejestracji: 30.01.08 |
Dodane dnia 05.02.2008 22:03 |
|
|
Przeczytałem. Z większością się zgasdzam oprócz:
a) pompatycznoś, taki dorbyn patetyzm we wspolczesnej poezji to wbrew pozorom cos nowego, niewielu pisze patetycznie (ale i dobrze)
b) Mozart był genisuzem - nie zgodziłbym się, jak dla mnie Mozart bł genialną "kserokopiarką ;-) " zasad oświecienia ale sam nie wypracował nic nowego, oprocz teog ze dopracowal te zasady do perfekcji - jak dla mnie jego muzyka jest bez duszy, ale to moje zdanie.
Ogolnie rady słuszne, kilka razy mozna sie z nimi spotka, czasami samemu dojsc na zasadzie prob i bledow (np. ja).
Pozdrawiam.
|
|