Chopin w kuchni
Dodane przez silva dnia 04.12.2014 23:19
nie w muszli koncertowej
nie w filharmonii
ale właśnie w kuchni
patrzy na mnie
niby-strach na wróble Dudy-Gracza
taki ulotny choć zakorzeniony

co by tu do sałatki owocowej
nóż ostry jak kontrapunkt
i Polonez As-dur op. 53
(najlepiej w wykonaniu Rafała Blechacza)
wtedy soki zlewają się w jedną melodię
barwy mandarynek kiwi i brzoskwiń falują
a oliwa z oliwek łagodzi akordy
i to staccato nożyka krojącego gruszki
w regularną kostkę
wcale nie przeszkadza
konsonans

Ballada As-dur op.47 w sam raz do napoleonki
najpierw trochę grozy sześć placków dwa spalone
ale coś zostało prawie pięciolinia
krem gładki jak legato
a olejki migdałowy i waniliowy stawiają kropki
nad frazami
i brawurowa koda
zawsze wychodzi

Preludium As-dur nr 17 tylko 90 taktów
wystarczy do koktajlu
malibu sok z limonki i ananasowy
połączyć kluczem wiolinowym
a popłynie dźwiękami jak nektar
jeszcze lód chłodny akcent tęsknoty
do Bacha
i można sączyć przez słomkę
koliste powroty

nigdy nie dodawałam mazurków do mazurków

mam nadzieję że się pan nie obraził
monsieur Chopin